Hlavní obsah

Janukovyčův palác zabral samozvaný velitel a odmítá ho vydat

Právo, vpl

Z kýčovitého paláce ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče se nestalo muzeum korupce, ani ho nevlastní stát. Jednoduše si ho zabral samozvaný velitel Denys Taračkotelyk. A to navzdory tomu, že zákon přijatý kyjevským parlamentem v únoru stanovil vyvlastnění do deseti dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyčovo honosné sídlo na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Chráním palác před zloději,“ řekl listu The New York Times Taračkotelyk, podnikatel, který podporoval demonstranty na Majdanu.

S vážnou tváří vysvětluje, proč ignoruje příkaz, aby odevzdal státu sídlo, v němž se pojí neskutečný luxus s nevídanou kýčovitostí a jehož cena se odhaduje na miliardu dolarů (21,42 mld. korun): „Vládní úředníci se jen chtějí obohatit.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vybírá vstupné od desetitisíců lidí

Taračkotelyk řídí chod paláce jako firmu a netratí – vybírá vstupné ve výši jednoho dolaru od zájemců o prohlídku a 15 dolarů za výklad s průvodcem.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Luxusní rezidence exprezidenta Janukovyče v Mežyhirji u Kyjeva

Ačkoli od února, kdy na místo proudily statisíce občanů, klesá zájem o exkurze, o víkendech do paláce stále ještě nacházejí cestu desetitisíce zvědavců.

„Ze vstupného a poplatků od stánkařů s občerstvením živím 145 zaměstnanců, ale také kupuji výstroj pro ukrajinské vojáky,“ dodal Taračkotelyk.

Poslanec: Stát selhal

Poslanec Jurij Syroťuk, autor zákona o propadnutí Janukovyčova majetku přijatého 22. února, den poté, kdy exprezident uprchl z Kyjeva, si myslí, že samozvanému okupantu rezidence jde jen o peníze ze vstupenek.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Pohled do jedné z místností luxusní rezidence exprezidenta Janukovyče

The New York Times připomíná, že v ukrajinských médiích se objevily informace o tom, že Taračkotelyk a jeho lidé „mají špinavé ruce“.

„Místo aby se palác stal symbolem rozchodu s minulostí a muzeem korupce, jak revoluce slíbila, rezidence, tenisové kurty, golfové hřiště, soukromá zoo, heliport a hektary parků, zahrad a lesů ztělesňují neschopnost státu fungovat normálně,“ uzavřel Syroťuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám