Hlavní obsah

Janov dva roky od zřícení starého otevřel nový most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov

Dva roky po zřícení původního mostu v Janově v pondělí večer otevřeli nový. Na slavnostní ceremonii nechyběli italští politici včetně premiéra Giuseppe Conteho a prezidenta Sergia Mattarelly. Slavnostní otevření mostu bojkotovaly rodiny obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový most v JanověVideo: Reuters

 
Článek

Politici už dříve vzdali hold všem, kteří na stavbě pracovali i ve chvíli, kdy byla země těžce zasažena nákazou koronavirem. „Z rány, kterou je stále obtížné léčit, vychází symbol nové Itálie,“ napsal na Facebook premiér Giuseppe Conte. Krátce před zahájením slavnosti se střídal déšť se sluníčkem, na obloze byla vidět i duha.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

V Kanově otevřeli nový most

Konstrukci o 18 pilířích navrhl architekt Renzo Piano (82). Práce nepřerušila ani epidemie koronaviru. Pro běžný provoz by se měl most otevřít v polovině týdne.

Na most v Janově dali před zřícením kvůli riziku senzory, při údržbě je sejmuli

Zahraniční

„Doufáme, že tímto dnem se nezapomene na všechny oběti. Musí být soud,“ prohlásila Egle Possettiová z výboru pro postižené tragédií. Vyšetřování pádu mostu zatím nebylo uzavřeno. Nejpravděpodobnějším důvodem zřícení jedné z nejvytíženějších mostních konstrukcí v zemi byla špatná údržba.

Most se zřítil 14. srpna 2018, v troskách zahynulo 43 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám