Hlavní obsah

Jakeše i Štrougala bude kvůli obětem na hranicích vyšetřovat bavorský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vyšetřování předáků československého komunistického režimu, kteří v Německu čelí trestnímu oznámení kvůli zabití občanů bývalé NDR prchajících za Západ, se ujalo státní zastupitelství v bavorském Weidenu. Uvedl to místní deník Der Neue Tag. Týká se smrti čtyř občanů, kteří se pokusili překročit v letech 1967 až 1986 hranice Československa. Vyšetřování se týká i Milouše Jakeše a Lubomíra Štrougala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milouš Jakeš je mezi vyšetřovanými.

Článek

Trestní oznámení podala loni v srpnu Platforma evropské paměti a svědomí. Směřovalo proti 54 českým a 13 slovenským občanům včetně bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky. V případě uznání viny jim hrozí až doživotí.

Trestní oznámení se týká smrti čtyř občanů. Je mezi nimi východoněmecký uprchlík Hartmut Tautz, který byl před 31 lety na hranici s Rakouskem u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraničníků.

Za zastřelení otce rodiny pohraničníky odměnili

Další obětí byl Gerhard Schmidt, který byl v 6. srpna 1977 zastřelen mezi Broumovem na Tachovsku a Mähringem, když se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraničníci byli za jeho zabití odměněni, nikdo nebyl odsouzen.

Třetí případ se týká 28letého Kurta Hoffmeistera, který byl zabit 21. srpna 1977 u obce Rybník ve dnešním Plzeňském kraji u hranic s Bavorskem.

Německá justice se případem zabývá už více než rok, během něhož spis opakovaně putoval mezi nejvyšším státním zastupitelstvím v Karlsruhe a regionálním státním zastupitelstvím ve Weidenu, které by ho nyní mělo mít definitivně na starost.

Z pěti případů zabitých německých občanů, kterých se trestní oznámení týká, budou nyní státní zástupci vyšetřovat čtyři. U jednoho letos došli k tomu, že je promlčen, sdělil už dříve mluvčí státního zastupitelství ve Weidenu Gerd Schäfer. Nyní listu Der Neue Tag řekl, že se s vyšetřováním začne v Německu, kde se budou zprvu hledat archivní materiály a svědci. Časem by se vyšetřování mělo rozšířit i do Česka, kde nejsou vyloučeny ani výslechy nebo domovní prohlídky.

Vyšetřování a případný soudní proces i tolik let po tragických událostech jsou v Německu možné díky tomu, že zde vražda není promlčitelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám