Hlavní obsah

Jak se vyhnout válce? Ukrajinci falšují úmrtní listy manželek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská státní pohraniční služba poukázala na vynalézavost některých ukrajinských mužů v odvodovém věku, kteří se snaží vyhnout armádě. Jsou například tací, kteří se pokoušejí odcestovat z Ukrajiny s padělanými úmrtními listy svých manželek, protože coby otcové samoživitelé narukovat nemusejí.

Foto: Profimedia.cz

Výcvik ukrajinských vojáků. Ilustrační foto

Článek

Jiní si zase falešnými rodnými listy dětí pomáhají k početnějšímu potomstvu. Také tři děti jsou na Ukrajině pojistkou, že se muži válce vyhnou, informuje Ukrajinska pravda.

Podle mluvčího pohraničníků Andrije Demčenka jeho kolegové na hranicích denně zadrží asi dvacet mužů, kteří se pokoušejí navzdory zákazu z Ukrajiny vycestovat.

„Zpravidla se pokoušejí uplatnit falešné dokumenty. Nejčastěji jde o potvrzení odvodových komisí, že dotyční nejsou způsobilí k vojenské službě,“ uvedl Demčenko.

„Často se také setkáváme s tím, že padělají dokumenty dětí, jakože mají tři potomky. Jiní se prokazují úmrtním listem manželky, neboť rodiče samoživitelé hranici překročit smějí,“ upřesnil.

V Rusku se „vyhýbači“ uchylovali ke změně pohlaví

Bizarní pokusy vyhnout se armádě jsou známé i z Ruska. Média informovala v této souvislosti například o nárůstu počtu fiktivních případů změny pohlaví.

Ruská Státní duma - dolní komora parlamentu - tím mimo jiné zdůvodňuje novelu zákona „O základech ochrany zdraví“, která zakazuje změnu pohlaví až na operace dětí s vrozenými anomáliemi. Autorem je předseda poslanecké sněmovny Vjačeslav Volodin.

„Kvůli speciální operaci se mnozí mladí muži obrátili na soukromé kliniky se žádostí o změnu pohlaví, aby se odvodu vyhnuli,“ citoval dříve Volodina ruský list Kommersant.

Rusové si mění pohlaví, aby se vyhnuli válce. Vláda se chystá zasáhnout

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám