Hlavní obsah

Jachta s bývalým rakouským vicekancléřem na palubě vyhořela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pohodového prodlouženého víkendu na jachtě v Chorvatsku se pro bývalého vicekancléře a šéfa Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho stal boj o holý život, píše server deníku Krone. V neděli ráno, kdy se jachta pomalu vracela do přístavu v Biogradu, vypukl na plavidle požár, v tu chvíli bylo na lodi osm lidí včetně dětí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Heinz-Christian Strache

Článek

Ačkoliv se ho pokoušela posádka zlikvidovat, byl nad jejich síly. Hasiči, které okamžitě zavolali, přijeli až za 1,5 hodiny. To už šla loď po explozi ke dnu, píše Krone.at.

Strache na svém Facebooku potvrdil, že byl na jachtu pozván svými přáteli. Vzal tedy starší děti a vyrazili, plavili se od čtvrtka do neděle, kdy se měli vrátit.  „V neděli dopoledne, kolem 9.45 vypuklo drama. Ze strojovny se začal valit kouř. Byli jsme asi 15 minut do domovského přístavu v Biogradu,“ popsal.

Kapitán a muži na palubě zavolali hasiče a současně se snažili oheň uhasit pomocí hasicích přístrojů na palubě, marně. To už jim přispěchala na pomoc loď, jejíž posádku tvořili Rakušané ze Štýrska. Ti pomohli všem na palubu, při záchranné akci pomáhal i jeden Slovinec. Všichni se tak dostali nezraněni do bezpečí. Krátce poté se oheň rozšířil a nastalo několik explozí.

Hasiči podle Stracheho dorazili až téměř po dvou hodinách, kdy bylo na jakoukoliv záchranu 15metrové lodě pozdě. Její torzo bylo odtaženo do přístavu.

Strache odmítl pověsti o tom, že na palubě byli všichni opilí a za nehodu může kapitánova nepozornost. „Na palubě nikdo nepil,“ zdůraznil bývalý vicekancléř.  Podle jeho slov pouze důkladné vyšetřování odhalí příčinu nehody.  Všichni ale zatím musejí zůstat v Chorvatsku, dokud nebude vyšetřena příčina nehody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám