Hlavní obsah

Italští alpinisté nechtějí na horách další kříže, po kritice pravice však couvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Kříže na vrcholech italských hor jako součást kulturních válek: podle části italských alpinistů prý společnost rozdělují, zatímco hory mají být prostorem pro všechny. Další kříže proto stavět nechtějí. Pravicoví politici ostře nesouhlasí, podle vicepremiéra Salviniho se kříže budou bourat „jen přes jeho mrtvolu“. O bourání nicméně nikdo nehovořil.

Foto: Profimedia.cz

Budou další? Kříže na horských vrcholech budí v Itálii ostrou polemiku

Článek

„Žádné nové kříže se na horách stavět nebudou (…), horské vrcholy je třeba považovat za neutrální půdu, která sbližuje různé kultury.“ Výbušné prohlášení přednesl před několika dny ediční ředitel Italského alpinistického klubu (CAI) Albino Ferrari na konferenci pořádané na Katolické univerzitě v Miláně.

Reakce italských politiků, zejména z pravé strany politického spektra, na sebe nedala dlouho čekat. „Rozhodnutím CAI jsem rozhořčena (…) Naše kulturní identita je tvořena symboly, které jsou v čase trvalé,“ citoval list Trento Today ministryni cestovního ruchu Danielu Santanchéovou z krajně pravicové vládní strany Bratři Itálie (FdI).

Přisadil si i vicepremiér Matteo Salvini (Liga). „Pokud byste chtěli odstranit jediný kříž z našich hor, museli byste jít přes moji mrtvolu,“ řekl Salvini na regionálním sjezdu své strany Liga v Piemontu a vyzval vedení CAI, aby svůj postoj přehodnotilo.

Itálii vládne od loňského podzimu koalice složená ze tří pravicových až krajně pravicových stran. Její členové včetně premiérky Giorgie Meloniové se často zaštiťují tradičními a křesťanskými hodnotami.

Alpinisté: Špatně nás pochopili

Po odmítavé reakci pravicových politiků se k „válce o kříže“ vyjádřil prezident CAI Antonio Montani s tím, že organizace rozhodně žádné existující kříže na horách odstraňovat nehodlá.

Na webovém portále Lo Scarpone, který vyjadřuje oficiální stanoviska CAI, napsal, že co se budoucnosti týká, tak alpinisté k věci nezaujali žádné závazné stanovisko. Klub se rovněž ohradil proti prohlášením pravicových politiků, kteří prý pozici alpinistů nesprávně interpretovali.

Italský alpinistický klub provozuje v italských horách turistické chaty, zajišťuje značení v terénu a v minulosti jeho členové postavili na četných vrcholech hlavně v italských Alpách kříže. Větších vrcholových křížů je v Itálii několik stovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám