Hlavní obsah

Italský soud vynesl vysoké tresty za spolupráci státu s mafií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Soud v italském Palermu uložil vysoké tresty vězení sedmi bývalým vysoce postaveným státním činitelům a mafiánským bossům, kteří podle obžaloby v 90. letech uzavřeli nezákonnou „dohodu o neútočení”. Mezi odsouzenými je i bývalý senátor a spoluzakladatel strany Vzhůru, Itálie někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho Marcello Dell'Utri, který má strávit za mřížemi 12 let.

Foto: Reuters

Karabiníci hlídají justiční palác.

Článek

Nejtvrdší trest 28 let vězení dostal mafiánský předák Leoluca Bagarella, který byl již zadržen v roce 1995 a který si odpykává několik doživotních trestů odnětí svobody za desítky vražd.

Dvanáctiletého trestu vězení se dočkal bývalý vrchní velitel zvláštních služeb pro boj s mafií (ROS) Mario Mori a další dva lidé - bývalý generál policie a další mafiánský boss. Další dva muži byli odsouzeni na osm let.

Pro italskou veřejnost byl proces, který začal v roce 2013, připomínkou „temné éry” posledních dvou desetiletí 20. století. Ta vyvrcholila mafiánskými vraždami sicilských prokurátorů Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992. Podle žalobců tehdejší ochota státu s mafií vyjednávat a nabídnout jí určité ústupky - včetně snížení trestů pro její odsouzené členy - zločineckou organizaci povzbudila k dalšímu krvavému řádění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám