Hlavní obsah

Italové provedli razii v kanceláři ratingové agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská finanční policie podnikla v úterý razii v milánské pobočce ratingové agentury Fitch v souvislosti se zhoršeným hodnocením finanční situace země. Je to už druhá ratingová agentura, jejíž kanceláře úřady nechaly prohledat kvůli podezření, že podkopává důvěru v italskou ekonomiku.

Foto: Alessandro Garofalo , Reuters

Italský vyšetřovatel Michele Ruggiero opouští kancelář agantury Fitch v Miláně

Článek

Úřady už minulý týden prohledaly kanceláře Standard and Poor's poté, co tato agentura snížila rating Itálie. [celá zpráva]

Fitch jej sice zatím nesnížila, ale varovala, že to může brzo udělat.

Italští vyšetřovatelé zkoumají, zda agentury svými prohlášeními a posuny na žebříčcích finanční důvěryhodnosti nějak nepoškodily italské hospodářství. To je totiž kvůli potřebě neustále si půjčovat ovlivněno i tím, nakolik mu investoři důvěřují. A ti vlivem horšího hodnocení půjčují dráž anebo vůbec.

Agentury na mušce

Pod hledáčkem italské policie je i třetí velká světová ratingová agentura Moody's, v jejíchž kancelářích ale vyšetřovatelé zatím přímo nezasahovali.

Ratingové agentury jsou i v jiných evropských zemích obviňovány ze zhoršování krize eurozóny tím, že snižují ratingy v klíčových okamžicích řešení této krize.

V Itálii se ale zasahovalo proti ratingovým agenturám už dříve. Koncem roku 2010 italská prokuratura nařídila vyšetřování agentury Moody's na základě žaloby, kterou podalo sdružení spotřebitelů. Ukázalo se, že její tehdejší zpráva byla nesprávná a poškodila italské banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám