Hlavní obsah

Itálie požaduje vysoký trest pro kapitána lodi s migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italští prokurátoři v úterý navrhli 18 let vězení pro muže, jenž podle italských žalobců velel plavidlu, které se loni v dubnu na cestě do Evropy potopilo se stovkami uprchlíků. Téměř 800 z nich přišlo o život a mnozí stále spočívají v trupu lodi. Tunisan Muhammad Alí Málik čelí obvinění ze zabití a převaděčství.

Foto: Reuters

Obvinění Syřan Mahmúd Bichit a Tunisan Muhammad Ali Málik

Článek

Sicilští prokurátoři Andrea Bonomo a Rocco Liguori považují sedmadvacetiletého Tunisana za kapitána lodi. Ten to popírá, jeho obhájce tvrdí, že si Málik cestu zaplatil jako ostatní uprchlíci. Obhajoba předloží své argumenty na příštím stání, které je stanoveno na 19. července a pak na 4. říjen.

Prokurátoři navíc navrhli šestiletý trest pro Syřana Mahmúda Bichita, který byl podle zachráněných uprchlíků členem posádky. Bichit rovněž vinu popírá.

Prokurátoři se domnívají, že Málik plavidlo neúměrně přetížil. Loď vyplula z Libye a bylo na ní přes osm set osob z Alžírska, Somálska, Egypta, Senegalu, Zambie, Mali, Bangladéše a Ghany.

Navíc prý Málik nebyl schopen zabránit kolizi s portugalskou obchodní lodí, která vyplula na pomoc. Pasažéři se po srážce seběhli na jednu stranu, což způsobilo velmi rychlé potopení. [celá zpráva]

Zachránilo se jen 28 lidí, část jich údajně byla v podpalubí zamčena. Záchranné vesty byly jen za peníze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám