Hlavní obsah

Island čeká výbuch sopky, kolem elektrárny bude stavět bariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandské úřady v úterý začaly připravovat výstavbu ochranných zdí kolem geotermální elektrárny Svartsengi na jihozápadě země. Doufají, že zařízení v případě erupce sopky ochrání před proudy žhavé lávy.

Kvůli zemětřesení na Islandu praskají silniceVideo: Reuters

 
Článek

Jihozápadní část Islandu v posledních týdnech zneklidňují stovky menších zemětřesení, jež vyvolávají obavy z blížícího se výbuchu vulkánu na poloostrově Reykjanes. Kvůli otřesům již byly z rybářského přístavu Grindavík o víkendu preventivně evakuovány téměř čtyři tisícovky obyvatel.

Geotermální elektrárnu Svartsengi, která se nachází jen asi šest kilometrů od Grindavíku, by měla zabezpečit velká ochranná hráz. Elektrárna zajišťuje horkou a studenou vodu a elektřinu pro poloostrov Reykjanes.

Na místo na poloostrově nedaleko metropole Reykjavík odborníci nyní odvážejí zařízení a materiál, které by naplnily dvacet tisíc nákladních automobilů, uvedla ministryně spravedlnosti Gudrún Hafsteinsdóttirová. Výstavba bariéry ještě čeká na oficiální schválení vlády, píše Reuters.

Erupce na poloostrově Reykjanes letos v červenci na snímku pořízeném z vrtulníku islandské civilní ochrany.

Foto: Civil Protection Of Iceland, Reuters

Tryskající láva po erupci sopky na poloostrově Reykjanes

Ačkoli poklesl počet otřesů, které oblast v uplynulých 24 hodinách postihly a obyvatelé Grindaviku dostali povolení vrátit se do města pro cennosti, domácí mazlíčky i hospodářská zvířata, podle islandského meteorologického ústavu pravděpodobnost erupce zůstala vysoká.

„Menší seizmická aktivita obvykle předchází erupci, protože láva se dostala tak blízko k povrchu, že nemůže vytvořit velké napětí, které by vyvolalo velká zemětřesení,“ řekl Rikke Pedersen, který vede Severské vulkanologické centrum se sídlem v Reykjavíku.

Island leží na rozhraní euroasijské a severoamerické tektonické desky, zemětřesení a vulkanické výbuchy jsou tam proto časté. Poslední větší seizmická aktivita se na ostrově projevila začátkem července rovněž v oblasti poloostrova Reykjanes s epicentrem o několik kilometrů východněji.

Začátkem tohoto roku pak vybuchla po intenzivním zemětřesení sopka Fagradalsfjall v neobydlené části poloostrova. Šlo o třetí podobnou událost v regionu jihozápadně od hlavního města Reykjavíku od roku 2021. V regionu, který je ohniskem sopečné a seizmické aktivity, leží i mezinárodní letiště Keflavík.

Foto: Ruv/ragnar Visage, Reuters

Praskliny v silnici v důsledku sopečné činnosti u obce Grindavik

Na Islandu evakuují město kvůli nebezpečí sopečné erupce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám