Hlavní obsah

Intervenci v Libyi tvrdě zkritizovali britští poslanci, Cameron neměl strategii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britskému premiérovi Davidu Cameronovi před pěti lety chyběla jasná strategie, když se s Francií rozhodl pro intervenci v Libyi, která nakonec vedla k pádu Muammara Kaddáfího. Expremiéra kvůli tomu zkritizoval výbor pro zahraniční záležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Britské tornado s podvěšenými pumami při letu nad Libyi

Článek

„Kvůli svému rozhodování v Národní bezpečnostní radě je bývalý premiér zodpovědný za selhání při vytváření koherentní strategie v Libyi,“ řekl BBC předseda výboru Crispin Blunt.

Podle výboru chyběly při intervenci „přesné informace zpravodajských služeb“, a to nakonec vedlo k vzestupu Islámského státu v severní Africe. „Vláda selhala, když nezjistila, že do vzpoury jsou zapojení islamističtí extremisté,“ stojí ve zprávě.

„Možnost, že radiální extremistické skupiny by mohly těžit ze vzpoury, neměla být viděna až při zpětném pohledu. Strategie Spojeného království stála na mylných předpokladech a nedostatečném pochopení důkazů,“ píše se v ní.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Bývalý britský premiér David Cameron

Předseda výboru Crispin Blunt řekl BBC: „Byli jsme zataženi francouzským entuziasmem intervenovat a mise se posunula pryč od ochrany lidí v Benghází, kteří nebyli tak ohroženi, jak se uvádělo.“

„Jako krysy”

V lednu se premiér David Cameron hájil před poslanci, že zásah byl nutný, protože Kaddáfí „hrozil, že postřílí vlastní lidi jako krysy“.

Poslanecký výbor ale dospěl k závěru, že vláda „selhala, když nezjistila, že hrozba civilistům byla přehnaná“ a že takováto prohlášení byla součástí Kaddáfího rétoriky.

Podle předsedy komise se cíl intervence v létě 2011 posunul ke změně režimu: „Tato politika ale nebyla podložena strategií na podporu a utváření postkaddáfíovské Libye.“

Když byl Kaddáfí svržen, zavládl v Libyi chaos. O moc bojovaly dvě vlády a desítky milicí, čehož využil Islámský stát.

Odmítl vypovídat

Cameron, který v pondělí skončil i jako poslanec, podle listu The Guardian odmítl před zahraničním výborem v této otázce vypovídat. V jednom ze svých vzácných vyjádření k vojenské intervenci Libyjce obvinil, že nedokázali využít své šance vybudovat v zemi demokracii.

Výbor také zkritizoval, že se nevyužily politické možnosti řešení situace v Benghází a vláda se „zaměřila výhradně na vojenskou intervenci”. Předseda výboru také zmínil, že s Kaddáfím měl kontakty labouristický expremiér Tony Blair

Foto: Pool, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair při emotivním projevu k válce v Iráku

Ministerstvo zahraničí se hájilo, že intervence stála na mezinárodním rozhodnutí na základě výzvy Ligy arabský států, které schválila Rada bezpečnosti. Mezinárodní síly pod vedením Británie a Francie zahájily v březnu 2011 leteckou kampaň a útočily na síly libyjského vůdce Muamara Kaddáfího.

Camerona už dřív za zásah v Libyi zkritizoval americký prezident Barack Obama, který se do něj také nechal zatáhnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám