Hlavní obsah

I kdyby znásilnili moji ženu, přikázal bych jí porodit, řekl polský poslanec

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pokud by manželka poslance polského Sejmu Artura Górského otěhotněla po znásilnění, nesměla by jít na potrat. „Bez zaváhání bych jí přikázal porodit. V žádném případě a za žádných okolností není možné diskriminovat už počaté děti,“ uvedl v rozhovoru pro server Super Express Górski.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Politik národně-křesťanské strany Právo a spravedlnost (PiS), který dlouhodobě požaduje úplný zákaz interrupcí v Polsku, nepovažuje za nehumánní nutit znásilněné ženy k porodu. „Normální ženy milují svoje děti nezávisle na okolnostech, během nichž byly počaty,“ uvedl.

„Pokud ale některá žena nebude chtít takto počaté dítě, může ho přece odevzdat k adopci,“ zdůraznil Górski. "Takových případů je však málo, takže není o čem diskutovat," dodal.

Devět z deseti mlčí

Podle oficiálních údajů oznamují Polky ročně na policii na tři tisíce znásilnění. „Znásilněných je ročně více než 30 tisíc, a ve skutečnosti jen každá desátá oběť o tom informuje, protože až potom pro ně začíná skutečné drama,“ upozornila ale Anna Dryjańska z občanského sdružení Modrá linka.

„Znásilnění je podle polských zákonů provinění proti zvyklostem, a ne zločin ohrožující život a zdraví. Tomu odpovídají i tresty. Jeho pachatelé jsou nejčastěji odsouzeni k podmínečným trestům,“ uvedla Dryjańska. "Třetina pachatelů znásilnění bývá většinou obvinění zproštěna a svým obětem se vysmívá do tváře," upozornila.

„Cítíme s ženou poslance Górského, který jí veřejně přikazuje, aby po případném znásilnění rodila,“ reagovala na prohlášení známá polská spisovatelka Krystyna Koftová. Kdyby ji alespoň požádal o souhlas, anebo ji ujistil, že bude násilníkovo dítě milovat jako svoje vlastní. Tehdy by se možná dalo pozastavit nad citlivou duší poslance. Nejlépe by ale udělal, kdyby se co nejdříve vzpamatoval a omluvil, ale nejen vlastní ženě,“ dodal Koftová.

Reklama

Výběr článků

Načítám