Hlavní obsah

Hollande už nebude kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande už nebude kandidovat v prezidentských volbách, které se uskuteční na jaře příštího roku. Hollande, který v průzkumech dlouhodobě čelí rekordně nízké podpoře potenciálních voličů, to ve čtvrtek oznámil v přímém televizním přenosu z Elysejského paláce. Stal se tak první hlavou francouzského státu za 5. republiky, která se vzdala pokusu o získání druhého mandátu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský prezident François Hollande před Elysejským palácem

Článek

Prezident při bilancování své vlády prohlásil, že hospodářské výsledky země se postupně zlepšují, ale pomaleji než slíbil. Míra nezaměstnanosti ve Francii se od počátku letošního roku snižuje, ale stále ještě je příliš vysoká, připustil.

Své rozhodnutí neusilovat o druhý mandát Hollande zdůvodnil také snahou zabránit rozpadu demokratické levice, tedy především socialistické strany, která má v současnosti se svými spojenci většinu v parlamentu. Řekl také, že si je vědom toho, že by sám patrně neshromáždil dostatek podpory pro svou další kandidaturu.

Zkritizoval favority za pravici

"Vede mě jen nejlepší zájem země, které jsem více než čtyři a půl roku čestně sloužil," prohlásil Hollande, který zároveň zkritizoval prezidentské favority za pravici. Za tu tradiční bude po úspěšných takzvaných primárkách kandidovat expremiér François Fillon a za nacionalisty ze strany Národní fronta Marine Le Penová.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Zatímco plány, které má Fillon, mohou podle Hollandea ohrozit současný francouzský sociální model, "extrémní pravice" prý snahou o "opuštění Evropy a světa" chce dovést Francii k úpadku.

Reklama

Výběr článků

Načítám