Hlavní obsah

Hollande nařídil zesílit bombardování Islámského státu v Iráku

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande po zasedání bezpečnostní rady OSN zároveň oznámil, že nařídil zintenzivnit letecké údery proti pozicím radikálů z IS nejen na území Sýrie, ale i sousedního Iráku.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Francie už krátce po atentátech intenzitu útoků na pozice islamistů v Sýrii zvýšila. Podle prohlášení armádního mluvčího zničilo francouzské letectvo od té doby 35 cílů. Ve středu vyrazila do východního Středomoří také letadlová loď Charles de Gaulle.

Podobně se zachovala také Británie, která po teroru v Paříži na pozice Islámského státu shodila dvacet bomb během jediného dne.

Francie zároveň předložila Radě bezpečnosti Organizace spojených národů návrh rezoluce, která vyzývá k přijetí "všech opatření" nutných ke zničení radikální organizace Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie bombardovala pozice IS v SýriiVideo: Reuters

Zdvojnásobit úsilí

Text navrhované rezoluce vyzývá členské země OSN, aby "zdvojnásobily své úsilí a koordinovaly své snahy předcházet a bránit teroristickým činům" páchaným především radikály z organizace Islámský stát a z dalších teroristických skupin napojených na Al-Káidu.

Ve středu syrská organizace na ochranu lidských práv SOHR informovala, že radikálové samozvaného Islámského státu se i s rodinami přesouvají kvůli zesíleným náletům ze syrské Rakky, která byla dosud jejich baštou, do iráckého Mosulu. Civilistům ale prý v odchodu brání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám