Hlavní obsah

Hladina Dunaje v Bratislavě stoupla na 7 metrů a otočila tok řeky Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V pondělí dopoledne dosáhla hladina Dunaje v Bratislavě 716 centimetrů a dál stoupala. Při běžném stavu přitom Dunaj ve slovenském hlavním městě dosahuje jen zhruba poloviny.

Rozvodněný DunajVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Hladina Dunaje stoupá v důsledku vydatných dešťů v Německu a v Rakousku. Bratislavská městská část Devín informovala o zalití části Slovanského nábřeží pod Bratislavským hradem. „Zaplavený je památník Brána svobody a část cyklostezky do Devínské Nové Vsi,“ informovala městská na sociální síti.

Merkelová: Němčina nemá slova pro devastaci, kterou živel způsobil

Evropa

Silný tok Dunaje pod hradem Devín otočil také tok řeky Moravy.

Foto: Peter Janoviček

Rozvodněný Dunaj v Bratislavě

„Předpokládáme, že Morava dosáhne druhého stupně povodňové aktivity,“ uvedl starosta Devínské Nové Vsi Dárius Krajčír na sociální síti. Obyvatele však uklidnil, že situace je pod kontrolou.

K obrácení toku Moravy dochází za zvýšeného průtoku na soutoku Moravy a Dunaje pod Devínem poměrně běžně. Silnější proud Dunaje tlačí tok Moravy v opačném směru několik desítek metrů, kde se pak menší řeka vylévá z břehů.

Foto: Právo

Rozvodněný Dunaj

Vysoká hladina Dunaje ohrožovala Bratislavu naposledy v roce 2013. To byla hladina vody ještě o tři metry vyšší než nyní.

Bratislava je z nejhoršího venku, Dunaj tam začal klesat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám