Hlavní obsah

Take it easy, komentoval Orbán šálu s mapou Velkého Uherska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nedávné video maďarského premiéra Viktora Orbána se šálou, na které byla mapa Velkého Uherska, vyvolalo v sousedních státech pozdvižení. Sám Orbán to na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání V4 v Košicích komentovat nechtěl. Novináři na jeho dotaz, proč to udělal, řekl jen „take it easy“ (berte to s nadhledem).

Foto: Eduard Heger/Facebook, .

Slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) dal při setkání V4 slovenskou šálu maďarskému protějšku Viktoru Orbánovi

Článek

Šálu nechtěl komentovat ani slovenský premiér Eduard Heger. V úvodu čtvrtečního summitu premiérů visegrádské čtyřky v Košicích ovšem daroval Orbánovi slovenskou šálu a hned se s ní společně fotografovali.

„Všiml jsem si, že Viktor Orbán má starou šálu, tak jsem mu daroval novou,“ uvedl Heger na sociální síti, kde také zveřejnil společnou fotografii. Předsedovi slovenské vlády se tak hned v úvodu košického summitu povedlo zmírnit napětí, které Orbánova fotografie se šálou s mapou Velkého Uherska vyvolala.

„Skvělé, pane premiére. Vtipné a bezkonfliktní gesto, jak dát Orbánovi najevo, že už je nové století,“ uvedl v diskusi na sociální síti Juraj. „Jako odpověď by byla vhodnější šála s Velkou Moravou,“ dodal Michal s narážkou na někdejší slovanskou Velkomoravskou říši, která v 9. století zahrnovala i Panonii, tedy území dnešního Maďarska.

Fiala: Na V4 budeme řešit i Orbánovu šálu

Domácí

Orbán se před časem objevil na reprezentačním fotbalovém utkání v Budapešti se šálou kolem krku, kterou zdobila mapa Velkého Uherska. Je na ní znázorněna kromě maďarského území také část Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska. V sousedních zemích to vyvolalo rozruch a protesty.

„Fotbal není politika. Nesmíme v tom vidět, co tam není. Maďarská reprezentace je mužstvem všech Maďarů bez ohledu na to, kde žijí,“ snažil se utlumit vášně Orbán statusem na sociální síti.

Foto: Viktor Orbán/Facebook

Maďarský premiér Orbán pobouřil šálou.

Rumunské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž označilo Orbánovo gesto za nepřijatelné. „Je to projev revizionismu, který je v přímém rozporu se současnou realitou,“ uvedlo Rumunsko.

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer zdůraznil, že si cení tisíc let společné uherské historie. „V našich vztazích však nemá místo iredenta a revizionismus. Kam takovéto sentimenty a plány vedou, jsme viděli v roce 1939, a vidíme je dnes v přímém přenosu na Ukrajině v podání ruské agrese,“ uvedl Káčer. Ministr v komentáři na sociální síti v této souvislosti použil dokonce výrazy „hnus a humus“.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se rozhodlo předvolat maďarského velvyslance, aby vysvětlil počínání Orbána. „Propaganda revizionistických myšlenek v Maďarsku nepřispívá k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů. Na ministerstvo zahraničí bude pozván maďarský velvyslanec, kterému bude dáno na vědomí, že počínání Viktora Orbána je nepřijatelné,“ řekl mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

„Hnus a humus.“ Orbánova šála s Velkým Uherskem naštvala sousední země

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám