Hlavní obsah

Hawking bude pochován po boku Isaaca Newtona a Charlese Darwina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Popel zesnulého britského astrofyzika Stephena Hawkinga bude uložen ve Westminsterském opatství po boku jedněch z nejuznávanějších vědců světových dějin Isaaca Newtona a Charlese Darwina. Ve středu to oznámil John Hall.

Foto: Reuters

Stephen Hawking na archivních záběrech

Článek

Hawking zemřel 14. března ve věku 76 let. Věnoval se tématům vzniku vesmíru, černých děr nebo propojení Einsteinovy obecné teorie relativity s kvantovou mechanikou. Ve 21 letech u něj lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, takže větší část života strávil na kolečkovém křesle.

Westminsterské opatství je podle agentury Reuters místem posledního odpočinku 17 panovníků a několika nejvýznamnějších osobností britské historie. Jeho představitelé ve středu oznámili, že mše za Hawkinga se bude sloužit později v letošním roce a při ní bude uložen popel.

"Je naprosto správné, že se ostatky profesora Stephena Hawkinga uloží v katedrále, poblíž těch významných vědců," sdělil v prohlášení děkan opatství John Hall.

Pohřbení ve Westminsterském opatství je zřídka využívaným znamením úcty, píše Reuters. Naposledy tam byli z vědců uloženi průkopník jaderné fyziky Ernest Rutherford v roce 1937 a objevitel elektronů Joseph John Thomson v roce 1940.

Reklama

Související články

Zemřel světoznámý fyzik Stephen Hawking

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl ochrnutý kvůli neurodegenerativní chorobě, ve středu ve věku 76 let zemřel. Hawking, který byl považován za...

Výběr článků

Načítám