Hlavní obsah

Princezna Diana má sochu. Na odhalení se potkali rozhádaní William a Harry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kensingtonském paláci v Londýně probíhá ve čtvrtek ceremoniál, při němž byla slavnostně odhalena socha zesnulé princezny Diany. Princezna by 1. července oslavila šedesáté narozeniny. Na akci nechybějí princové Harry a William, oba synové princezny. Novinky nabízejí přenos z ceremoniálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odhalení sochy princezny Diany v Kensingtonském paláciVideo: Reuters

 
Článek

Sochu své matky objednali Harry a William už v roce 2017, umístěna bude v zahradě u barokního Kensingtonského paláce, který starší z bratrů využívá společně se svojí rodinou. Pro veřejnost se má zahrada otevřít od pátku.

Vedle sochy Diany jsou tři děti, dvě z nich (chlapce a dívku) princezna objímá kolem ramen. Děti mají znázorňovat univerzálnost a generační dopad její práce. Na soše je Diana znázorněna v elegantní rozhalence s výstřihem, širokým páskem a sukní.

Pro Harryho a Williama se jednalo o první společné setkání od pohřbu jejich dědečka prince Philipa, který zemřel na začátku dubna. Podle nich má socha vést návštěvníky zahrady Sunken Garden k zamyšlení nad životem a poselstvím jejich matky. Právě v zahradě v blízkosti paláce „Lady Di” velmi ráda trávila čas.

Foto: Reuters

Princové William a Harry odhalují sochu své matky princezny Diany v Kensingtonském paláci

Sochu vytvořil sochař Ian Rank-Broadley, který má se sochami členů královské rodiny zkušenosti. Samotného komorního obřadu se kromě něj a Harryho s Williamem zúčastní i nejbližší členové rodiny princezny Diany či členové výboru, který na umístění sochy v zahradě u paláce dohlížel.

Princové William a Harry odhalí sochu své matky, pak budou řešit své spory

Koktejl

Princezna Diana se narodila 1. července 1961, zemřela posledního srpna roku 1997 při tragické autonehodě v Paříži. Podle mnohých byla milující matkou a ikonou soucitu, laskavosti a půvabu, kterou zbožňovaly zástupy lidí po celém světě. Ale i křehkou bytostí, lapenou v náročné mašinerii královských povinností, v nešťastném manželství bez lásky.

Její styl a charisma z ní udělaly „nejfotografovanější ženu světa”, její charitativní práce pomohla mnohým, královský dvůr k ní ale zachovával jistý odstup. Dodnes zůstává jednou z nejpopulárnějších postav britské královské rodiny a má vliv na mladší generace jejích členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám