Hlavní obsah

Princové William a Harry odhalí sochu své matky, pak budou řešit své spory

Navzdory rozepřím budou princové Harry a William stát bok po boku při odhalování sochy své matky, princezny Diany. Podle zdrojů blízkých královskému paláci se po slavnostní ceremonii plánují bratři sejít a pokusit se zahladit šrámy, které jejich vztah za poslední roky utrpěl, píše britský list The Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odhalení sochy princezny Diany v Kensingtonském paláciVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek 1. července bude v zahradách Kensingtonského paláce odhalena socha princezny Diany u příležitosti jejích nedožitých šedesátých narozenin. Stane se tak během neformálního ceremoniálu, kterému budou přítomni kromě obou Dianiných synů a členů výboru pro vznik sochy ještě bývalý osobní tajemník Harryho a Williama Jamie Lowther-Pinkerton, Julia Samuelová, jedna z nejbližších Dianiných přítelkyň, a nejbližší členové Dianiny rodiny.

Ať jsou spory mezi bratry jakkoliv velké, na ceremoniálu to podle Telegraphu nebude znát. „Oba moc dobře vědí, že to není o nich, ale o připomenutí zesnulé princezny,“ uvedl zdroj z Buckinghamského paláce. Odhalení sochy se nezúčastní ani vévodkyně Meghan, která v USA pečuje o nedávno narozenou dcerku Lilibet, ani, poněkud překvapivě, vévodkyně Kate.

Na vině jsou dle všeho stále platná proticovidová opatření, kvůli kterým byl původní počet 100 účastníků seškrtán na minimální počet. Vévodkyně Kate sochu navštíví společně s Williamem a jejich dětmi krátce před ceremoniálem.

Královna mění komunikační strategii, přiměli ji k tomu Harry s Meghan

Koktejl

Kate je ale nadále považována za prostředníka mezi znesvářenými bratry a má se podílet na jejich usmíření. Krátce po ceremoniálu si bratři soukromě promluví, píše Daily Telegraph. Jakou bude mít schůzka podobu, není jasné.

Stejně tak není jasný ani výsledek. Podle Roberta Laceyho, královského životopisce a autora knihy popisující konflikt Harryho a Williama s názvem Battle of Brothers (Bitva bratrů), je Harry připraven uznat své chyby, aby dosáhl usmíření. William však nehodlá ustoupit ze své pozice ani o krok.

BBC se omluvila za rozhovor s Dianou, podle bratra i Harryho vedl k její smrti

Evropa

„Na jedné straně máme Williama, který se nezdá, že by byl připraven připustit si chyby, a na druhé straně Harryho, o němž mi jeho přátelé sdělili, že by mu usmíření nevadilo. Tam je to ale zase Meghan, která trvá na svém,“ uvedl Lacey pro magazín Newsweek. Zda dojde k rozuzlení této patové situace a k oteplení mrazivě chladných vztahů obou královských sourozenců, ukážou následující týdny.

Prince Williama rozčílilo především rozhodnutí prince Harryho a vévodkyně Meghan opustit královskou rodinu. Oba princové spolu delší dobu vůbec nepromluvili a i nyní se jejich komunikace omezuje jen na to nejnutnější. Na rozpadu vztahu bratrů nese vinu i vztah jejich manželek. Zatímco bratři spolu mluvit přestali, Meghan a Kate spolu podle Scobieho vlastně ani mluvit nikdy nezačaly. Tvrdí to Omid Scobie, autor knihy o osudu Harryho a Meghan.

Reklama

Výběr článků

Načítám