Hlavní obsah

Hanba pro celý svět. Zelenskyj kritizuje návrh schválení pomoci Izraeli bez Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud v americkém Kongresu dojde na rozdělení pomoci pro Izrael a Ukrajinu a hlasování budou probíhat odděleně, bude to hanba pro celý svět, prohlásil v úterý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro PBS NewsHour. O takovém záměru dříve informoval republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je to naprosto čistá politika. A upřímně řečeno, hanba pro svět. Hanba pro demokracii a všechny ty, kdo o ní hovoří,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Je to čistá politika, když celý svět říká: co se to děje, Írán mohl udeřit na Izrael. Nyní je potřeba populisticky pomáhat Izraeli a zapomenout na to, co se děje na Ukrajině. Je to čistá politika. Znamená to, že je všem úplně jedno, kolik lidí denně umírá na Ukrajině. Zajímá je jejich obliba (v průzkumech veřejného mínění). O tomhle to svědčí. Oni prostě zapomínají, že mrtví žádné zisky v průzkumech nemají. Pokud Ukrajina padne a válka bude v jiných zemích NATO, a ona bude, pak (je) američtí vojáci budou muset bránit,“ vyjádřil své přesvědčení Zelenskyj.

„My si nemyslíme, že se nám uleví. Bojujeme. Nemyslíme na to, co bude za rok. Myslíme na to, co bude zítra. (…) Co bude za rok, to vám řeknu otevřeně, to neví nikdo,“ dodal v rozhovoru, z nějž cituje agentura Unian.

„Nežádáme žádné speciální zbraně. Nemluvíme o nějakých raketách s doletem dva až tři tisíce kilometrů a podobně. Nic takového se neděje. A nikdo nežádá o poskytnutí 500 nebo 300 letadel,“ řekl dále Zelenskij a poznamenal, že Rusko právě tolik letounů (300) na ukrajinském území používá.

Vyjádřil zároveň naději, že v případě zvolení prezidentem USA Donalda Trumpa se politika podpory Ukrajině nezmění.

„Budu věřit, že Spojené státy přesto pomoc nezastaví. A dále budeme spojeneckými státy. A že politika prezidenta, pokud bude vyměněn - to nikdo nemůže vědět, protože to je volba Američanů - se nezmění alespoň ve vztahu k Ukrajině,“ uzavřel.

Johnson chce o pomoci Izraeli a Ukrajině hlasovat odděleně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám