Hlavní obsah

Greta Thunbergová se vrátila do školy

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová se po roce vrátila do školy. Předchozí školní rok strávila dálkovým studiem, protože cestovala po světě, aby bojovala za lepší životní prostředí. Ve Švédsku začal nový školní rok ve středu 19. srpna.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Švédská aktivistka Greta Thunbergová

Článek

Thunbergová svůj návrat do školy potvrdila na Twitteru s fotkou na kole a s batohem. „Moje roční absence ve škole je u konce. Být konečně zpátky je skvělý pocit,“ napsala.

Merkelová se sešla s aktivistkami. Gretě prý slíbila, že zkusí být statečnější

Evropa

Švédskou environmentální aktivistku čekají poslední roky na střední škole, kterou naposledy navštívila v červnu 2019. Poté dala přednost boji za lepší životní prostředí. Cestovala na lodi po Atlantiku, aby upozornila na vysoké emise oxidu uhličitého u letadel.

Vystoupila například v hlavním sídle OSN v New Yorku, několikrát se setkala s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou. Po Spojených státech například cestovala také elektromobilem Tesla, který jí pro tyto účely zapůjčil bývalý guvernér Kalifornie a filmová hvězda Arnold Schwarzenegger.

Greta v novém videu přirovnává planetu k hořícímu domu

Zahraniční

Thunbergová naposledy před pěti dny vyzvala německou kancléřku Angelu Merkelovou k důraznějšímu boji za klima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám