Hlavní obsah

U Němců už oroduje za jádro i Greta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová poradila Němcům, aby se v energetické nouzi nevraceli k uhlí, ale dál používali své jaderné elektrárny, když už je mají. Návrh u našich západních sousedů vyvolal pozdvižení. Už na přelomu století si totiž odhlasovali, že budou jadernou energetiku pokládat za nečistý způsob výroby elektřiny. Upozornila na to stanice Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová

Článek

„Osobně se domnívám, že vracet se k uhlí, když už máte jadernou energetiku, je opravdu špatný nápad. Pokud už je máte v provozu, je chyba zaměřit se místo jádra na uhlí,“ odpověděla devatenáctiletá aktivistka v televizním pořadu televize ARD na dotaz, zda by mělo být s ohledem na ochranu klimatu upřednostňováno jádro.

Rozhovor bude odvysílán až ve středu, ukázky z něj se ale objevily už v úterý.

Němci si původně odhlasovali, že budou jádro považovat za nečisté a všechny své jaderné elektrárny odstaví do konce letošního roku. K jejich přístupu přispěla i havárie v japonské Fukušimě. Exploze cen na energetických burzách ale přiměla Berlín rozhodnutí přehodnotit.

Greta by zasloužila na zadek, prohlásil Jeremy Clarkson. Schytal kritiku

Evropa

Dva jaderné reaktory tak zůstanou v provozu do dubna příštího roku, aby tak Německu pomohly překlenout nejchladnější měsíce zimy. Současně se ale hloubí nové uhelné doly a zprovozňují již odstavené elektrárny na fosilní paliva, upozornila DW.

Opozice a koaliční partaj Svobodní poznámky Thunbergové ocenili. „Vítám takové povzbuzení. V energetické válce musí být do rozvodné sítě připojeno vše, co vyrábí elektřinu. Důvody mluví samy za sebe, ekonomicky i fyzicky,“ reagoval podle serveru Politico německý ministr financí za Svobodné (FDP) Christian Lindner.

Bývalá předsedkyně Zelených Simone Peterová, která nyní pracuje pro Německou federaci pro obnovitelné zdroje energie, ale namítá, že komentáře Thunbergové „nedávají smysl, protože jaderné elektrárny již nejsou užitečné a používají ruský uran“.

Nový druh vodního šneka se jmenuje po Gretě Thunbergové

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám