Hlavní obsah

Genderově vyvážené těhotenství: neříká se nastávající matka, ale těhotný člověk, radí v Británii

Londýn

Zaměstnanci Britské zdravotnické asociace (BMA) by neměli těhotné ženy nazývat „nastávajícími matkami”, nýbrž „těhotnými lidmi”. Předejdou tak prý tomu, aby se dotkli transsexuálů. Vyplývá to z interního materiálu, v němž Asociace radí, jakým výrazům se vyhnout, aby se případní pacienti necítili být uraženi. Informoval o tom deník Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Velká většina lidí, kteří jsou těhotní, se cítí být ženami. Můžeme ale mezi ně zahrnout trans-muže (muže v ženském těle – pozn. red.). A to tak, že použijeme pojem ,těhotní lidé’ namísto ,nastávající matky’,“ cituje britský list z oběžníku Britské zdravotnické asociace.

Genderová nerovnost se totiž podle Asociace odráží v tradičním vnímání role muže a ženy. A ty se sice v průběhu času mění, požadavky a stereotypy vztahující se k pohlavím však zůstávají hluboce zakořeněny.

Případ vyvolal pozdvižení.

Není prý také vhodné užívat anglická slova „mankind“ a „manpower“ (lidský druh a lidská síla). Je to údajně příliš maskulinní. Vhodnější je podle příručky efektivní komunikace užívat „humanity” (lidství) a „personnel” (personál).

K otěhotnění trans-muže došlo ve Spojeném království podle Telegraphu oficiálně pouze jednou. Dvacetiletá Hayden Crossová se rozhodla počít dítě před změnou pohlaví.

Staří neexistují

A asociace v doporučeních pokračuje. Zdravotníci jsou dále například vyzýváni, aby říkali starým lidem mírněji – „starší“. Výtahy pro hendikepované je pak vhodnější nazývat „přístupnými výtahy“. Je rovněž záhodno nepoužívat termín ”příjmení”. Namísto toho se hodí univerzálnější „rodinné jméno“.

Pokud jde o formuláře, nedoporučuje Britská zdravotnická organizace řadit za sebe kolonky „pan”, „paní” a „slečna” v tomto pořadí, protože to evokuje nadřazenost mužů.

Čtrnáctistránkový materiál byl distribuován už loni, Telegraph o něm ale informoval až nyní. Podle mluvčího Asociace ale nejde přímo o návod pro lékaře, jak se chovat k pacientům. „Jde o směrnici pro zaměstnance a představitele asociace, jejímž cílem je vytvořit inkluzivní pracovní prostředí,“ vysvětloval.

Brožura ale vyvolala kritiku. „Je to naprosto absurdní. Pokud nemůžete těhotnou ženu nazývat nastávající matkou, kam ten svět spěje?“ podivoval se například konzervativní poslanec Philip Davies.

Jako z Orwella

Římskokatolický biskup z Portsmouthu Philip Egan šel v kritice ještě dál. „Je to orwellovské, že? Další příklad toho, jak chtějí ovládat naše myšlení a způsob, jak hovoříme,“ míní.

To Heather Ashtonová z organizace TG Pals hájící práva transgender komunity má na věc jiný názor. „Všichni víme, že biologické ženy jsou těmi, kdo rodí děti. Ale trans-lidé jsou také rodiči – a tohle je obrovský krok kupředu v boji s diskriminací,“ řekla Telegraphu.

Anketa

Souhlasíte s označením těhotný člověk místo nastávající matka?
Ano
1,8 %
Ne
97,8 %
Nevím
0,4 %
Celkem hlasovalo 11715 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám