Hlavní obsah

Licoměrnost Západu. Ruský Gazprom vydělává na těžbě plynu z moře mezi Británií a Nizozemskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská plynařská společnost Gazprom vydělala za minulý rok 45 milionů eur (1,1 miliardy korun) na těžbě plynu v severomořském plynovém poli Sillimanite, které se rozkládá mezi Nizozemskem a Británií. Gazprom na tomto poli těží plyn od roku 2020, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Gazprom

Článek

Účty ukazují, že společnost Gazprom International UK, která je dceřinou firmou ruského energetického gigantu, měla v roce 2022 zisk před zdaněním 45 milionů eur a 41 milionů eur zaplatila na dividendách v Nizozemsku sídlící společnosti Gazprom International Projects BV, která je jejím přímým vlastníkem. Dalšího 1,7 milionu eur zaplatil britský Gazprom nizozemskému v červnu tohoto roku, uvedla stanice BBC.

Na daních zaplatil společný podnik 29 milionů eur (zhruba 707 milionů korun), které se rozdělily mezi Británii a Nizozemsko. Součástí daně je i daň z mimořádných zisků energetických firem, Británii z ní šly čtyři miliony eur, Nizozemsku pět.

Veškeré příjmy Gazprom International UK jsou z prodeje plynu mimo Spojené království.

Mateřská ruská firma Gazprom je většinově vlastněna ruským státem a je největším plátcem daní v Ruské federaci, podle TASSu zaplatila na daních 80 miliard dolarů (1,79 bilionu korun). Gazprom má dokonce vlastní milice, které jsou nasazeny na Ukrajině a které si sám platí.

Naprosto nepřijatelné, komentoval zprávu šéf liberálních demokratů

Předseda britských liberálních demokratů Ed Davey označil za „naprosto nepřijatelné, že plyn vytěžený na poli v britské ekonomické zóně přispívá k podpoře Putinovy nezákonné války na Ukrajině“.

Pole Sillimanite se nachází cca 200 km od nizozemského pobřeží a plyn na něm těží společný podnik Gazpromu a německé společnosti Wintershall. Vytěžený plyn putuje do Nizozemska. Letos v srpnu Gazprom International ukončil s Wintershallem spolupráci, německou firmu nahradila švýcarská obchodní společnost Gunvor.

Nic nenaznačuje, že by toto schéma těžby bylo nelegální, jenomže snahou sankcí EU, USA a Británie je omezit ruské příjmy z vytěžené ropy a plynu, aby Moskva nemohla platit válku na Ukrajině. Na britském sankčním seznamu je mimo jiné šéf Gazpromu Alexej Miller, i když samotný Gazprom ne. Důvodem je, že Gazprom pořád dodává potrubím plyn do kontinentální Evropy, byť objem dodávek od začátku války značně poklesl.

Obcházení sankcí a licoměrnost Západu

Aktivistická skupina Global Witness případ označila za „obžalobu britského přístupu k ruské ropě a plynu“.

„Zatímco vláda odsuzuje válku, je absurdní dovolit dceřiné společnosti ruského státního podniku, který má vlastní milice bojující na Ukrajině, aby obohacovala Putinův režim ze Severního moře,“ dodala skupina Global Witness.

Vláda slíbila, že v přístupu k Rusku přitvrdí. „Budeme pokračovat ve zvyšování ekonomického tlaku a tvrdě bojovat proti všem vznikajícím způsobům vyhýbání se (sankcím), dokud Ukrajina nezvítězí a mír nebude zajištěn,“ řekl mluvčí britské vlády. „Putin a jeho podporovatelé musí a budou platit cenu za nezákonnou invazi na Ukrajinu,“ dodal, konkrétní kroky ale nezveřejnil.

Gazprom v pololetí vykázal pokles produkce plynu o téměř 25 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám