Hlavní obsah

Gašparovič provedl Klause Masarykovým letním sídlem v Topoľčiankách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOPOĹČIANKY

Český prezident Václav Klaus s chotí navštívil v pátek zámeček v západoslovenském městě Topoľčianky, které bylo letním sídlem československých prezidentů. Provedl ho tam jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič.

Foto: Právo

Prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič

Článek

„Byl jsem na Slovensku nespočetněkrát, ale tady jsem poprvé v životě. Jsem tomu opravdu rád, že mě sem pozvali,“ řekl Klaus při prohlídce zámku.

Klaus se podíval do pracovny T. G. Masaryka, chvíli postál před sochou prvního československého prezidenta v životní velikosti a navštívil i vzácnou místní knihovnu. „Nadchla mě zdejší knihovna,“ řekl český prezident, když s maželkou srovnávaly zámek s lánským.

Českého prezidenta rovněž upozornili na zdejší balkón, na němž dělal slavné rozhovory s prezidentem Masarykem Karel Čapek, který tu rovněž často pobýval.

V místním zámku zřídil v roce 1951 prezident KIement Gottwald odborářskou zotavovnu.

Klaus se bál koní

Program českého a slovenského prezidentského páru pokračoval prohlídkou zdejšího hřebčína, kam je převezl kočár taženým dvěma páry lipicánů

Zatímco Gasparovič byl ve svém živlu, Klaus se v hřebčíně zjevně necítil ve své kůži. Ke koním se nepřiblížil víc než na dva metry, i když jeho slovenský protějšek směle krmil koně mrkví. Aktivnější byla česká první dáma, která se pokusila pohladit jednoho z plnokrevníků, ten se však snažil sežrat kytici, kterou Livie Klausová držela v ruce. „Na koně si určitě nesednu,“ odmítl návrh novinářů Klaus.

Následovala prohlídka zubří obory. Program v Topoľčiankách končí ve vinařských závodech až večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám