Hlavní obsah

Fyzik z CERNu dostal pět let za teroristické spiknutí s Al-Káidou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský soud poslal na pět let do vězení jaderného fyzika alžírského původu Adlene Hicheura, který pracoval v laboratoři CERN. Odsouzen byl za podíl na teroristickém spiknutí se severoafrickou odnoží sítě Al-Káida, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Fyziky pracoval v CERN, Na záběru je magnet v tamním urychlovači.

Článek

Podle verdiktu se Hicheur podílel na „zločinném spolčení připravujícím teroristické útoky“.

Hicheur, který pracoval ve švýcarském institutu CERN, byl ve vazbě od roku 2009. Hrozil mu trest v délce až deseti let.

Zadržen byl v říjnu 2009. Policie kontrolovala jeho e-maily, které posílal Mustafovi Dabčimu z Al-Káidy v islámském Maghribu. Plynulo z nich, že Hicheur měl zájem stát se aktivním členem teroristické buňky, která by podnikala útoky ve Francii.

"Například jde o to potrestat Francii za její vojenské aktivity v muslimských zemích, především v Afghánistánu. V tom případě by šlo o ryze vojenské terče, například leteckou základnu Cran-Gévrier u francouzského města Annecy. Tato základna provádí výcvik jednotek a vysílá je do Afghánistánu," napsal v březnu 2009 Hicheur Dabčimu.

Obhajoba zmiňovala, že se sám na žádném spiknutí nikdy nepodílel. Hicheur se hájil, že e-maily psal v rozrušení.

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) se zaměřuje na částicovou fyziku, zejména na subatomární částice, přičemž využívá ohromného urychlovače. Dělá také pokusy s antihmotou.

Reklama

Výběr článků

Načítám