Hlavní obsah

Fritzl lituje svých činů, soud rozhoduje o jeho vině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankt Pölten
Aktualizováno

Čtvrtým dnem ve čtvrtek pokračuje v rakouském Sankt Pöltenu soud s Josefem Fritzlem. Po závěrečných řečech žaloby a obhajoby se budou soudci ptát poroty na její názor k jednotlivým trestným činům, z nichž je Fritzl obžalován a k nimž se v průběhu procesu přiznal. Fritzl v závěrečném vystoupení vyjádřil lítost. Vynesení rozsudku se čeká odpoledne okolo 14. hodiny.

Foto: Reuters

Josef Fritzl si jde vyslechnout ortel soudu.

Článek

Fritzl dorazil k soudu těsně před devátou ráno. Tentokrát si obličej nezakrýval šanonem jako při prvních dvou dnech procesu. Na sobě měl světle šedý oblek, modrou košili a kravatu s šikmým proužkem.

Dopoledne zazněly závěrečné projevy obhájce a státní zástupkyně. Krátce promluvil i Josef Fritzl, který řekl: "Z celého svého srdce velmi lituji toho, co se stalo, ale nemohu se vrátit a změnit to."

 Žalobkyně Christine Burkheiserová pro Fritzla požadovala nejvyšší trest, tedy doživotí. Zdůraznila, že v roce 1996 nechal vědomě zemřít své vlastní novorozené dítě, když mu neumožnil poskytnout lékařskou pomoc. Proto se podle ní jedná o vraždu. Nesporně prokázané jsou podle státní zástupkyně i ostatní činy. S ohledem na psychiatrický posudek Burkheiserová požaduje Fritzlovo umístění do ústavu pro duševně narušené pachatele.

 Obhájce Rudolf Mayer odmítl obvinění ze zabití dítěte s tím, že "o žádnou vraždu nešlo". Podle agentury AFP požadoval, aby soud přihlédl k přiznání jako k polehčující okolnosti.

 V případě, že Fritzl bude uznám vinným vraždou novorozeného dítěte, jemuž v roce 1996 nezajistil lékařskou pomoc, může dostat doživotní trest. Fritzlovo přiznání může být polehčující okolností.O tom ale rozhodne porota a soudci.

O Fritzlově vině, který 24 let věznil svou dceru ve sklepení pod svým domem a opakovaně ji znásilňoval, přičemž s ní zplodil sedm dětí, se nepochybuje. Otázkou je jen, za jaký čin bude odsouzen a na jak dlouho.

Pokud se během třídenní lhůty žádná z protistran neodvolá, nabude v úterý rozsudek platnost.

Pokud se během třídenní lhůty žádná z protistran neodvolá, nabude v úterý rozsudek platnost.

Soudní lékař doporučuje,aby byl poslán na psychiatrickou kliniku nebo na psychiatrické oddělení věznice. Během procesu má Fritzl každý den sezení s psychiatrem.

Dcera byla v soudní síni

Americká televize CNN potvrdila, že  v úterý byla v soudní síni přítomna i zneužívaná dcera Josefa Fritzla. Přišla se podívat na poslední hodinu stání, během něhož se promítal videozáznam s její výpovědí. Podle CNN se chtěla podívat na reakci svého otce. 

Obhájce Mayer jako první účastník soudního řízení jednoznačně řekl, že Elisabeth v úterý skutečně seděla v soudní síni. "Soud to udělal velmi dobře: jakmile mandant v sálu dceru uviděl, zcela ho to rozhodilo a vnitřně se zhroutil," řekl Mayer podle rakouské agentury APA. Fritzl byl již nalomený sledováním nahrávek Elisabethiny výpovědi, spatření dcery osobně v sále jej pak prý dorazilo. 

O její přítomnosti v síni informoval jako první bulvární deník Kurier, ale soud její přítomnost v síni ani nevyvrátil, ani nepotvrdil. 

Po úterním stání Frizl opět potřeboval psychiatrickou pomoc. Den poté se překvapivě Fritzl přiznal ke všem trestným činům, z nichž byl obviněn, i když původně odmítal odpovědnost za smrt jednoho ze sedmi dětí Elizabeth i za její zotročování.

Vazební věznice podle zástupce svého šéfa přikročila "k preventivním opatřením" proti sebevraždě. Podle dostupných informací musel obžalovaný odevzdat všechny předměty, kterými by si mohl ublížit. Podle soudního znalce Reinharda Hallera je riziko sebevraždy v jeho případě veliké.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzl otočil a všechno přiznal

Pachatel nejhoršího incestu v rakouských dějinách Josef Fritzl u soudu přiznal vinu z vraždy dítěte, které zplodil s dcerou Elisabeth, když ji 24 let věznil ve...

Výběr článků

Načítám