Hlavní obsah

Fritzl bude přeložen do běžného vězení, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v rakouské Kremži ve čtvrtek rozhodl o přeložení 88letého Josefa Fritzla, přezdívaného monstrum z Amstettenu, z vězení pro psychicky nemocné do běžné věznice. S odkazem na Fritzlovu právničku o tom informuje britský deník The Guardian. Právnička usiluje o to, aby mohl Fritzl dožít v domově pro seniory.

Foto: Profimedia.cz

Josef Fritzl na první fotce po 15 letech při převozu k soudu

Článek

Fritzl od roku 1984 do roku 2008 v odhlučněním sklepě věznil a znásilňoval svoji dceru, se kterou zplodil sedm dětí. O rok později byl odsouzen na doživotí.

„Byli jsme úspěšní. Bylo to dlouhé slyšení. (Friztl) Znovu zopakoval, jak lituje toho, co udělal. Byl skutečně blízko k slzám,“ uvedla krátce po čtvrtečním slyšení Friztlova právnička Astrid Wagnerová. „Soud dospěl k tomu, že můj klient již není považován za nebezpečného,“ dodala k rozhodnutí.

Soud v Kremži k verdiktu o přeložení do běžné věznice uvedl, že rozhodnutí ještě není pravomocné. Vyžaduje totiž ještě další rozhodnutí státního zástupce, který se soudu z nespecifikovaných důvodů neúčastnil. Na případné odvolání má 14 dnů. Pokud by tuto možnost využil, putoval by případ k vrchnímu zemskému soudu ve Vídni. Podle britského deníku se ovšem jedná pouze o formalitu a toto rozhodnutí státní zástupce potvrdí.

Za znásilnění jen podmínka? V Česku běžná věc, dostává ji většina pachatelů

Domácí
Foto: Ho New, Reuters

Josef Fritzl na archivním snímku

Wagnerová začátkem ledna oznámila, že požádá o Fritzlovo předčasné propuštění z vězení kvůli stáří a demenci a o jeho přemístění do domova pro seniory. To se ji sice ve čtvrtek nepovedlo, krátce po čtvrtečním rozhodnutí soudu ale advokáta uvedla, že se tohoto cíle nevzdá a bude o něj i nadále usilovat.

Josef Fritzl a jeho dům na archivních záběrechVideo: Reuters

Agentura The Associated Press (AP) uvedla, že i přes přeložení do běžného vězení bude muset Fritzl v rámci desetileté zkušební lhůty ve věznici pravidelně docházet na psychoterapii a podrobovat se psychiatrickým vyšetřením.

Josef Fritzl téměř čtvrtstoletí věznil a znásilňoval svoji dceru Elizabeth. Vše začalo v roce 1984, kdy ji jako teprve 18letou uzamkl ve zvukotěsném sklepě. Rodině přitom řekl, že dcera utekla a dala se k sektě. Během věznění, které trvalo 24 let, s ní následně zplodil sedm dětí.

Případ vyšel najevo v roce 2008, kdy jedno z dětí upadlo do bezvědomí. Fritzl tehdy souhlasil s jeho hospitalizací. Tehdy se 42leté Elizabeth podařilo policii sdělit, že ji otec drží v zajetí.

Zrůdný otec Fritzl má naději, že dožije v domově pro seniory

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám