Hlavní obsah

Francouzský novinář zatčený v Turecku drží protestní hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Nezávislý francouzský novinář Mathias Depardon, který byl před dvěma týdny zatčen v Turecku, drží od neděle protestní hladovku. Podle agentury AFP to uvedla mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, kterou o hladovce zpravil novinářův obhájce.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecká policie. Ilustrační foto

Článek

Turecké úřady novináři vyčítají, že pracuje bez novinářského průkazu. Jeho žádost o obnovení průkazu byla neúspěšná, což může vést k vyhoštění, uvedl Depardonův obhájce Erol Onderoglu. Turci však Francouze obviňují i z podpory Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara i západní země považují za teroristickou organizaci. Podle Onderoglua by toto nařčení mohlo vyústit až do soudního procesu.

Úřady nereagují

Francouzský diplomatický zdroj AFP sdělil, že turecké úřady dosud na žádný z požadavků francouzské strany spojit se přímo s Depardonem nereagovaly.

V posledních měsících se pracovní podmínky zahraničních novinářů v Turecku zhoršují. Podle ochránců svobody tisku dochází k zatýkání, vyhošťování a administrativní šikaně.

Minulý měsíc byl v Turecku zatčen italský novinář Gabriele Del Grande, když na syrských hranicích připravoval reportáž o uprchlících. Po dvou týden zadržení byl vyhoštěn.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko vetuje spolupráci NATO s Rakouskem

Turecko vetuje spolupráci NATO s Rakouskem a blokuje tak zároveň spolupráci Severoatlantické aliance s 41 zeměmi, napsal v úterý zpravodajský server BBC....

Výběr článků

Načítám