Hlavní obsah

Francouzský exministr vnitra nastoupil do vězení. Neplatil pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Někdejší blízký spolupracovník bývalého francouzského prezidenta Nikolase Sarkozyho a později rovněž ministr vnitra Claude Guéant v pondělí ráno nastoupil do výkonu trestu do věznice v Paříži. Bývalý politik, kterému je 76 let, si má odpykat část trestu, který mu soud vyměřil v roce 2017. Guéant musí do vězení, protože přestal řádně splácet pokuty, ke kterým byl odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Claude Guéant

Článek

Guéant byl v lednu 2017 v odvolacím řízení odsouzen ke dvěma letům vězení, z toho k jednomu roku nepodmíněně, a k pokutě 75 tisíc eur (1,9 milionu korun). Rozsudek nabyl právní moci o dva roky později poté, co bylo zamítnuto Gueántovo dovolání k Nejvyššímu soudu.

Letos na začátku listopadu však pařížský odvolací soud zrušil část podmíněného trestu a podmíněné propuštění, protože došel k závěru, že Guéant neplatí uloženou pokutu a náhrady škody.

Sarkozy nezákonně financoval kampaň za své znovuzvolení, dostal roční trest vězení

Evropa

„Udělal jsem vše, co jsem mohl, a dělám vše pro to, abych svůj dluh splatil,” uvedl Guéant během slyšení 3. prosince. Jeho obhájce potvrdil, že bývalý politik nastoupil na devět měsíců do vězení, ale zdůraznil, že je ve špatném zdravotním stavu a opravdu nemohl splácet více než 3000 eur (76 tisíc korun) měsíčně, jak platil.

Guéant je mezi obžalovanými také v případu podezření ze zneužití veřejných prostředků při zadávání průzkumů veřejného mínění v letech 2007 až 2012. Tehdy byl prezidentem Francie Nikolas Sarkozy a Guéant byl generálním tajemníkem jeho kanceláře. Verdikt v tomto případě se očekává 21. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám