Hlavní obsah

Francouzská policie obsadila firmu, kterou podezřívá z týrání seniorů v pečovatelských domech

Paříž

Francouzská policie dnes zahájila rozsáhlou akci v souvislosti se skandálem kolem společnosti Orpéa, která je jedním z největších poskytovatelů služeb v péči o seniory na světě. Podle informací mluvčí firmy a francouzského listu Le Parisien asi 200 policistů obsadilo ústředí skupiny v Nanterre a asi dvacet regionálních ředitelství po celé Francii.

Foto: Profimedia.cz

Orpéa group patří mezi největší poskytovatele služeb péče o seniory ve Francii.

Článek

List také uvedl, že výslech na policii už absolvoval bývalý generální ředitel společnosti Yves Le Masne.

Francouzská vláda letos v lednu oznámila, že zahájila vyšetřování údajného týrání seniorů v pečovatelských domech firmy Orpéa. V březnu pak vláda uvedla, že hodlá proti firmě podat trestní oznámení.

Společnost Orpéa tehdy reagovala prohlášením, že vládní zpráva sice „vrhá světlo na určité dysfunkce”, ale zároveň „umožňuje učinit závěr, že neexistuje žádný organizovaný ,systém', který by vedl k rozsáhlému zneužívání”.

V ledové sprše za trest děvčátko málem zemřelo. Matka a její přítel dostali podmínku

Krimi

Prověřování možných pochybení spustila kniha Les Fossoyeurs (v překladu Hrobaři nebo Kazisvěti), jejíž autor Victor Castanet na základě svědectví bývalých zaměstnanců píše o jídle a hygienických potřebách pouze na příděl či o jejich nedostatku.

Po vydání knihy prudce poklesly akcie společnosti Orpéa i jejího rivala, firmy Korian, uvedla agentura Reuters. Dnes akcie firmy klesly o pět procent poté, co se v médiích objevily informace o zahájení policejní razie, informovala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám