Hlavní obsah

Francouzi stále více tolerují ultrapravicovou Le Penovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Více než třetina Francouzů se podle nového průzkumu nyní hlásí k myšlenkám krajně pravicové Národní fronty (FN), uvedl ve středu web deníku Le Monde. Podpora strany se postupně zvyšuje od roku 2011, kdy v jejím čele stanula Marine Le Penová. Tehdy to bylo 22 procent, o rok později již 31, loni 32 procent a podle nejnovějšího průzkumu 34 procent.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Marine Le Penová a její otec Jean-Marie v čele průvodu Národní fronty v Paříži.

Článek

Polovina Francouzů si sice stále myslí, že FN představuje určitou hrozbu pro demokracii v zemi, ale 56 procent respondentů podle ankety agentury TNS Sofres věří, že Le Penová rozumí jejich denním problémům. Podle 40 procent dotázaných má i nové nápady, jak tyto problémy vyřešit. Pro 35 procent obyvatel by se FN mohla podílet na vládě.

Na 46 procent Francouzů již nevidí v Le Penové ani tak zástupkyni krajní pravice, ale spíše představitelku „vlastenecké pravice, které záleží na tradičních hodnotách“.

Nacionalistická formace FN, zvlášť její šéfka, je pro francouzské voliče stále přitažlivější, přestože většina z nich stále odmítá některé hlavní body jejího programu. Více než 60 procent respondentů je například proti zrušení eura, jak Le Penová prosazuje v předvolebních kampaních.

Výsledky průzkumu přišly zhruba tři měsíce před volbami do Evropského parlamentu, které chce FN ve Francii vyhrát, poznamenal Le Monde.

Otázkou ale je, nakolik se popularita některých jejích názorů či akceptovatelnost části jejího programu projeví na volebních výsledcích, i když u hlasování do Evropského parlamentu by to možné bylo. Její otec v něm seděl od roku 1984 a svůj mandát opakovaně obhajoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám