Hlavní obsah

Francouzi nepozvali na výročí invaze do Normandie britskou královnu

– Paříž
Novinky, Tomáš Reiner

Staletá rivalita mezi Brity a Francouzi dostala nový náboj. Francie nepozvala královnu Alžbětu II. na oslavy 65. výročí spojenecké invaze do Normandie, jež se mají uskutečnit příští týden. Brity to pobouřilo.

Foto: Phil Noble, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Elysejský palác sice podle agentury AP později na britskou popudlivou reakci uvedl, že královna přijet může, její kancelář však ve čtvrtek oznámila, že se slavnostních ceremoniálů žádný člen královské rodiny nezúčastní. Přítomen ale bude premiér Gordon Brown.

Hlavním hostem při výročí asi neznámějšího "dne D" 6. června ovšem má být americký prezident Barack Obama, jehož účast jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy avizoval už při dubnovém summitu NATO.

Brity diplomatický přešlap Francouzů rozhořčil. Velká Británie v Normandii a vůbec ve Francii při osvobozování země a kontinentu od nacistické okupace ztratila tisíce lidí. Její hořké zklamání doplňuje fakt, že i samotná Alžběta, tehdy ještě princezna, během války v armádě sloužila.

Agentura AP zjišťovala v ulicích Paříže názory obyvatel i návštěvníků metropole. Odpovědi byly různé. Někteří tvrdili, že Angličany, potažmo Brity, nechápou, jiní upozornili, že kdyby někam při takové příležitosti nebyl pozván francouzský premiér, Francie by byla na nohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám