Hlavní obsah

Francouz musí zaplatit 200 tisíc kvůli zápachu jeho farmy

U odvolacího soudu ve francouzském Limoges minulý týden skončila deset let trvající soudní bitva mezi sousedy, jejímž jádrem byl zápach z chovu krav. Farmáři z vesničky Lacapelle-Viescamp ve Francouzském středohoří nařídil soud vyplatit na odškodném a soudních výlohách celkem 8000 eur (přes 200 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chovatel Nicolas Bardy verdikt nechápe. „Byli jsme odsouzeni za čichové nepříjemnosti, které nejsou na venkově ničím výjimečným,“ prohlásil po porážce u soudu. Verdikt označil za vrchol stupidity a hájí se tím, že pracoval na nápravě situace. Podle soudců ale případ jeho farmy přesahuje hranice běžných venkovských problémů.

Spor s Bardym vedl pár důchodců, kteří se na pozemek vedle farmy předávané z generace na generaci přestěhovali v roce 2001 z města Saint-Étienne. Stěžovali si na zápach krav a hnoje a souseda obvinili, že skladuje balíky sena příliš blízko jejich domu. Podle jejich právničky Marie-Anne Moinsové vysokou úroveň zápachu v roce 2011 potvrdil soudní znalec.

Záležitost postupně projednávaly soudy v Aurillacu a v Riomu a také pařížský kasační soud, rozuzlení nyní přinesl soud v Limoges. Moinsová uvedla, že její klienti jsou s výsledkem spokojeni, ačkoli některé jejich požadavky byly odmítnuty. Bardy se zase podle médií dočkal řady soucitných vzkazů a podpory v podobě internetové petice s desetitisíci podpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám