Hlavní obsah

Francie vyšetřuje, zda za židovskými hvězdami na domech v Paříži nestojí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští vyšetřovatelé prověřují možnost, že za desítkami kreseb Davidovy hvězdy na domech v Paříži stojí Rusko. Minulý týden byl v souvislosti s židovským symbolem, který nacisté v období druhé světové války zneužili k separaci Židů, zatčen moldavský pár. Podle rozhlasové stanice France Info oba zadržení vyšetřovatelům řekli, že to udělali na žádost jednoho Rusa výměnou za peníze.

Foto: Profimedia.cz

Davidovy hvězdy na jednom z pařížských domů

Článek

Moldavský pár ve věku kolem 30 let byl před zhruba deseti dny přistižen, jak uprostřed noci maluje Davidovy hvězdy na fasády budov. Oba ve vazbě tvrdili, že je tím pověřil jistý Rus, a to za nemalý finanční obnos. Na příkaz francouzské prokuratury byla moldavská dvojice převezena do vazební věznice a poté do detenčního centra, kde čeká na vyhoštění. V zemi totiž patrně pobývala nelegálně.

Případ zůstal bez povšimnutí až do minulého týdne, kdy bylo na jihu Paříže objeveno více než 200 podobných kreseb. Podle informací stanice France Info vyšetřovatelé od té doby identifikovali další pár, který byl spatřen na průmyslových kamerách. Tito noví podezřelí rychle opustili Francii. Podle jednoho z policistů to vypadalo jako „operace komanda“. Stanici France Info řekl, že případ nyní vyšetřují jako „pokus o destabilizaci z Moskvy“.

Policejní prefekt Laurent Nuňez uvedl, že v hledáčku vyšetřovatelů je „tým pachatelů, kteří se zřejmě poměrně dobře koordinují“ a „přejí si, aby tyto hvězdy byly vidět“. Uvedl, že jich po Paříži bylo nalezeno až 250.

Na domy v Paříži někdo sprejuje Davidovu hvězdu, množí se antisemitské činy

Zahraniční

Policejní zdroj sdělil televizní stanici BFM TV, že „v tomto případu je mnoho znepokojujících faktorů, které ukazují na stopy třetí strany napojené na ruské zájmy“.

Premiérka Élisabeth Borneová tyto „odporné činy“ odsoudila a stejně jako řada politických představitelů je považuje za antisemitské.

Podle Nuňeze bylo od 7. října, kdy vypukly boje mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem, v pařížské oblasti zaznamenáno 257 antisemitských činů a zatčeno 90 osob. Francouzská vláda v neděli oznámila, že za poslední měsíc nastala „exploze“ antisemitských činů. V celé zemi eviduje 1040 antisemitských činů a 486 zatčených, z nichž bylo 102 cizinců.

Šesticípá hvězda zvaná Davidův štít (hebr. Magen David) je židovským symbolem zřejmě již od starověku a do své vlajky si ji vetkl i Stát Izrael. Její malování po zdech sloužící k identifikaci domovů či firem patřících Židům má ale původ v nacistickém Německu v době masivních protižidovských útoků, a proto je vnímáno jako projev antisemitismu.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

„Zastavte to.“ Drzost a síla islamistických protestů šokovaly Německo

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám