Hlavní obsah

Francie skoncuje s prostitucí, bude trestat klienty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští zákonodárci v úterý přijali rezoluci proti prostituci. Ačkoliv je rezoluce nezávazná, bylo avizováno, že v případě jejího přijetí bude v novém roce následovat zákon, který má vést ke skoncování s prostitucí. Poslanci chtějí dekriminalizovat nabízení sexuálních služeb, ale zároveň postihovat ty, kdo si prostitutky zaplatí. Pro rezoluci hlasovali zákonodárci napříč celým politickým spektrem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rezoluce vyzývá k vytvoření „společnosti bez prostituce“. „Prostituce by v žádném případě neměla být pokládána za profesní aktivitu,“ píše se v dokumentu.

Autoři rezoluce navrhují pro ty, kdo si zaplatí sexuální služby, pokutu ve výši až 3000 eur (více než 75 000 korun), či dokonce vězení v délce až půl roku. Současně nemá být trestně postihováno nabízení sexuálních služeb. Nadále ovšem mají platit tvrdší tresty pro jedince nutící jiné osoby k prostituci.

Poslanec za vládní stranu UMP Guy Geoffroy poznamenal, že devět z deseti prostitutek jsou oběťmi obchodníků s lidmi. „Od nynějška je prostituce považována za násilí proti ženám,“ poznamenal.

Francie aspiruje na skoncování s prostitucí od 60. let. Tvůrci příslušného zákona se při jeho tvorbě mohou inspirovat podobnou normou přijatou v roce 1999 ve Švédsku.

Ve Francii se prostitucí živí asi 20 000 lidí. Proti chystanému zákonu se bouří odbory pracovníků nabízející sexuální služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám