Hlavní obsah

Francie poprvé otestovala hypersonickou zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie v úterý oznámila, že v pondělí večer absolvoval první letovou zkoušku její hypersonický kluzák V-MaX. Zařadila se tak k nemnoha státům, které hypersonickou zbraň otestovaly. S odvoláním na sdělení ministerstva obrany v Paříži o tom informovala agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Raketa byla vypuštěna ze základny jižně od Bordeaux v jihozápadní Francii. Křivolaká kondenzační stopa kluzáku, který se nepohybuje po lineární trajektorii, na večerní obloze vyvolala podle DPA senzaci.

Hypersonický kluzák je schopen dosáhnout rychlosti více než 6000 kilometrů za hodinu, uvedl list Le Figaro. Díky rychlosti a manévrovatelnosti by se měl být schopen vyhnout nepřátelské protivzdušné obraně.

Francie svůj hypersonický program zahájila v roce 2019. Vede jej společnost ArianeGroup, která vyrábí i nosné rakety Ariane provozované Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Do závodů o vývoj hypersonické zbraně se podle deníku Le Figaro kromě Francie zapojily také Spojené státy, Čína a Rusko.

Íránci předvedli první hypersonickou střelu vlastní výroby

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám