Hlavní obsah

Francie odvrátila pět atentátů, hrozba teroristických útoků nebyla nikdy tak vysoká

– Paříž

Francouzský premiér Manuel Valls ve čtvrtek podle BBC oznámil, že se v posledních měsících podařilo zabránit pěti teroristickým útokům. Tím posledním byl plánovaný útok na kostely na pařížském předměstí Villejuif, který v neděli zmařilo zadržení Alžířana, muž se sám postřelil.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Hrozba nebyla nikdy tak vysoká,“ řekl Valls francouzskému rádiu Inter. Tvrdí, že „nikdy v historii jsme nečelili takovému druhu terorismu.“

Valls dodal, že 1573 francouzských občanů se podílelo na činnosti teroristických sítí. Podle něj jich je nyní 442 v Sýrii, 97 jich v bojích v Sýrii a Iráku zahynulo, z toho sedm při sebevražedných útocích.

Čtyřiadvacetiletý Alžířan Ahmed Ghlam byl zatčen v neděli, když zavolal sanitku s tím, že byl při ozbrojené loupeži ve svém domě postřelen do nohy. Policisté u něj doma a v jeho autě našli celý arzenál funkčních zbraní a detailní plány útoku na kostely. [celá zpráva]

Ghlam je také spojován s vraždou 32leté Aurelie Chatelainové, která byla zabita v neděli. Na jedné z jeho bund se našla její krev.

Reklama

Výběr článků

Načítám