Hlavní obsah

Francie odškodnila 489 obětí sexuálního zneužívání v církvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci loňského roku dostalo ve Francii odškodné 489 obětí sexuálního zneužívání členy a spolupracovníky církve. Ve své výroční zprávě to ve čtvrtek uvedl Nezávislý národní úřad pro uznání a odškodnění (INIRR), který od podzimu 2021 vyhodnocuje doručené stížnosti. Úřad každé oběti v průměru vyplatil 35 310 eur (890 000 korun).

Foto: Profimedia.cz

Katolická církev se nejen ve Francii potýká s lavinou odhalení případů sexuálního zneužívání kněžími. Ilustrační foto

Článek

Katolická církev se nejen ve Francii potýká s lavinou odhalení, která se týkají sexuálního zneužívání kněžími. Francouzské biskupství založilo INIRR v reakci na znepokojivé závěry vyšetřovací zprávy z roku 2021 o tom, že francouzští kněží v posledních 70 letech sexuálně zneužili více než 200 000 dětí.

Úřad nabízí odškodné lidem, kteří se stali oběťmi sexuálního násilí ze strany kněží nebo laických zaměstnanců v diecézích nebo katolických organizacích pro mládež. Jakmile INIRR schválí finanční odškodnění, je každý případ zaslán k proplacení ze zvláštního fondu financovaného církví. V průměru každá oběť dostala 35 310 eur (890 000 korun).

Od začátku existence do konce loňského roku se na INIRR obrátilo 1351 lidí, z toho loni jich bylo 215. Hlášení už přichází méně často než bezprostředně po zřízení úřadu, ale ohlašovatelé jsou stále mladší a přibývá mezi nimi žen. Podle ředitelky INIRR Marie Derain de Vaucressonové přijde vždy vlna nových hlášení poté, co se debata o sexuálním násilí páchaném na dětech objeví ve veřejném prostoru.

Skandál na arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem. Zaměstnanci vyhledávali porno

Koktejl

„Vždy když se začne mluvit o sexuálním násilí, obrátí se na nás větší počet lidí,“ uvedla Derain de Vaucressonová.

Věk obětí v době skutků je obvykle mezi šesti a 15 lety, dnes jim je v průměru 61 let. Zhruba dvě třetiny z nich jsou muži a třetina ženy; 58 procent případů vyšetřovaných v roce 2023 se týkalo znásilnění. Většina skutků měla dlouhodobý charakter, přičemž u 39 procent případů zneužívání trvalo déle než rok.

Vedle odškodného mají oběti možnost využít i další pomoci ze strany INIRR včetně pomoci s vyhledáním psychologa.

Katolická církev ve Švýcarsku tutlala rozsáhlé zneužívání

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám