Hlavní obsah

Fotografie pomáhají odhalit identitu policistů z brutálního zásahu v Kyjevě

Novinky, Alex Švamberk (Ivano-Frankyvsk)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivano-Frankyvsk

Fotografie pořízené během brutálního zásahu speciálních sil Berkut proti demonstrantům na kyjevském Náměstí nezávislosti v noci na minulou sobotu pomohly odhalit totožnost některých příslušníků. Uvedl to web listu Ukrajina cogodni. Při sobotním zásahu byly vážně zraněny tři desítky lidí. V Kyjevě i ve středu pokračovaly protesty proti vládě, na nichž demonstranti požadují těsnější vztahy Ukrajiny a Evropské unie.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zasahující policisté v Kyjevě

Článek

Díky pořízeným snímkům tak vznikly spekulace, že se na zásahu podílely i jednotky z Krymu nebo z Luhansku.

Reportér agentury Reuters Gleb Garaniča vyfotil zasahující příslušníky ještě před tím, než ho člen Berkutu napadl a kopal nejprve do nohou a pak do hlavy, uvedl fotograf Vlad Sodelj. Podle něj se už identitu útočníka podařilo odhalit. Přispěly k tomu další záběry ze zásahu, které se objevily v ukrajinských médiích.

Odhalen tak byl nadporučík Jevhenyj Fedorovyč Antonov, velitel třetí roty Berkutu z Kyjeva.

Jeho nadřízeným má být jiný příslušník, který v roce 2011 zbil novinářku Natalju Kravčukovou.

Nečekaný útok na poloprázdném náměstí

Útok byl podle jednoho z aktivistů Stepana Batynina nevyprovokovaný a začal ve chvíli, kdy bylo náměstí skoro prázdné. Podle něj členové speciálních sil zasáhli, ve chvíli, kdy psali transparent „Náměstí žije, sejděme se zítra, v jednotě je síla.“ V tu chvíli začali k památníku nezávislosti sestupovat po schodech dolů.

„Mysleli jsme, že všechno nakreslíme. Pak to začalo. Nešetřili nikoho. Drželi jsme se. Na ty, kteří utíkali, jsme křičeli, kam běžíte, a vytvořili jsme stěnu. Drželi jsme se za lokty, abychom ochránili dívky u památníku. Pak se řetěz přetrh a viděl jsem jak berkutovec strká do dívky. Ona padá a on jí stoupl na nohu. Mlátil další nalevo i napravo a nestaral se o to, že ona ještě křičí. Chytil jsem ji za bundu a škubnutím odtamtud vyrval. Začali jsme ustupovat. Berkutovi dohnali ty, kteří se opozdili a bili je,“ řekl Batynin listu Sehodnja

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie rozháněla demonstranty obušky Video: Reuters

Podle prokuratury ale nešlo žádné beránky. Studenti, kteří byli zadrženi při protestu 1. prosince před sídlem prezidenta, byli prý „ozbrojení a nebezpeční“. U některých byly zjištěny látky na výrobu Molotovových koktejlů, nože a vzduchovky.

Demonstranti s blokádou neuspěli

I ve středu pokračovaly v ukrajinské metropoli protesty. Demonstranti se neúspěšně pokusili zablokovat sídlo vlády a dál požadují demisi kabinetu premiéra Mykoly Azarova. Ten pak varoval před dalším růstem napětí. Za sobotní zásah policie v centru metropole se v úterý omluvil. [celá zpráva]

Vlnu protivládních demonstrací vyvolalo rozhodnutí na poslední chvíli nepodepsat připravovanou dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. To bylo naplánované na minulý týden.

Premiér Azarov pak v úterý oznámil, že vyšle do Bruselu delegaci, aby v jednáních s EU pokračovala a dohodla pro jeho zemi výhodnější podmínky. Další tým vyjednavačů pak má vést v Moskvě rozhovory o strategickém partnerství.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Kyjeva přijíždějí vojenské posily

Demonstranti v ukrajinské metropoli vystupňovali protesty proti vládě prezidenta Janukovyče. V Kyjevě několik tisíc stoupenců proevropské opozice zablokovalo...

Výběr článků

Načítám