Hlavní obsah

Finanční šéf okradl Guggenheimovo muzeum o půl miliónu eur

– BILBAO
Novinky, rei

Španělský kulturní svět je v šoku poté, co Guggenheimovo muzeum v Bilbau oznámilo podání žaloby na svého bývalého finančního ředitele kvůli zpronevěře půl miliónu eur (téměř třináct miliónů korun). Robert Cearsolo (48), který byl funkce zbaven tento týden, se k zločinu přiznal v dopise řediteli muzea Juanu Ignaciovi Vidartemu.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Juan Ignacio Vidarte oznamuje, že jeho pravá ruka Robert Cearsolo zpronevěřila půl miliónu eur z muzejní pokladny.

Článek

„Přivlastňoval jsem si pro svůj osobní prospěch různé sumy muzejních peněz od roku 1998. Celková částka činila 486 979,30 eur. Někdy jsem peníze převáděl mezi účty, jindy jsem využil šeky, které jsem jako autorizovaná osoba podepisoval,“ napsal Cearsolo s tím, že následně falšoval výroční účetní zprávy.

Cearsolo přilož k listu řediteli šek na 252 tisíc eur s dodatkem, že zbytek vrátí do tří měsíců.

Baskické úřady vyzvaly k urychlení vyšetřování, aby byly omezeny škody, které utrpěla reputace instituce ve futuristické stavbě Franka Gehryho. „Guggenheimovo Bilbao ztratilo svůj lesk,“ napsal list El Correo.

Cearsolo pracoval pro muzeum od roku 1992, tedy ještě před jeho otevřením. Když bylo muzeum o pět let později slavnostně zprovozněno, stal se pravou rukou Vidarteho.

Jeho nekalé praktiky odhalil až dubnová kontrola místních úřadů, které muzeum vlastní. Audit byl součástí několikaměsíčního analyzování Cearsolova rozhodnutí z roku 2002 o nakoupení amerických dolarů, u nichž očekával růst směnného kurzu vůči euru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám