Hlavní obsah

Fico končí, dnes podá demisi

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico podá ve čtvrtek v poledne demisi, uvedl slovenský veřejnoprávní rozhlas. Strana Směr-sociální demokracie současně navrhne jeho nástupce, kterým by se podle informací agentury SITA měl stát současný vicepremiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini. Prezident Andrej Kiska s tím souhlasí, uvedl Béla Bugár, předseda nejmenší vládní strany Most-Híd.

Foto: Reuters

Robert Fico

Článek

Fico ve středu podmínil svou demisi při řešení politické krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky tím, že současná koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci a že Směr-SD navrhne nového premiéra.

„O rozhodnutí tří koaličních partnerů jsme informovali pana prezidenta. Řekli jsme, že dojde k demisi a Směr jako nejsilnější politická strana navrhne svého kandidáta na post premiéra. Pan prezident s tím souhlasil,“ řekl Bugár. Dodal, že podporu nové vládě slíbilo všech 14 členů poslaneckého klubu strany Most-Híd, která setrvání v koalici původně podmiňovala vypsáním předčasných voleb.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Slovenský prezident Andrej Kiska

Agentura SITA uvedla, že novým premiérem by se měl stát současný vicepremiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini.

Členkou nové vlády již nebude místopředsedkyně Mostu-Híd a současná ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská, která se dlouhodobě vymezovala vůči Ficovi i vůči ministrovi vnitra za Směr-SD Robertu Kaliňákovi. V čele úřadu by měla stanout Mária Kolíková (Most-Híd), tvrdí agentura SITA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robert Fico nabízí svou rezignaci, klade si však podmínky (natočeno 14.3.)Video: Reuters

Kvůli vraždě novináře dříve rezignoval i ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič. V nové vládě ho má nahradit Erik Tomáš (Směr). V pondělí podal demisi i sám Kaliňák. V čele ministerstva vnitra by měla v nové vládě stanout žena, Denisa Saková (Směr), napsala agentura SITA.

Strana Most-Híd tvrdí, že toto rozhodnutí může uklidnit vybičovanou atmosféru a snížit napětí. „Na shromážděních se požadoval odchod ministra vnitra Kaliňáka, premiéra Fica a teď v pátek chtějí požadovat i demisi vlády,“ uvedl Bugár. Napětí podle jeho slov vyhovuje především opozičním stranám. „Není to dobré, protože nikdo neví, kde to může skončit. Nemluvě o tom, že je to destrukce státu, a s tím my nikdy nebudeme souhlasit,” zdůraznil předseda strany Most-Híd.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi

Premiér Robert Fico ve středu nabídl při setkání s prezidentem Andrejem Kiskou demisi. Odejde z postu premiéra, neuskuteční se však nové volby, ale jen se...

Výběr článků

Načítám