Hlavní obsah

Fica vyšetřuje policie, zastal se extremisty odsouzeného za rasismus

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Expremiér a předseda vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico se zastal exposlance za Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka (25) odsouzeného za rasismus. Fica kvůli tomu prošetřují policisté. „Jeho vyjádřeními se zabývá Národní kriminální agentura,“ potvrdil policejní mluvčí Michal Slivka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

Mazurek byl tento týden slovenským nejvyšším soudem právoplatně odsouzen za rasistického výroky proti Romům, dostal pokutu a přišel o poslanecký mandát. Mazurek v říjnu 2016 v Rádiu Frontinus řekl, že na domy pro lidi z romských komunit stát vynaloží 150 milionů eur (3,9 miliardy korun): „Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno.“

Fico ve videu zveřejněném na sociální síti prohlásil, že to, co řekl Mazurek, si myslí téměř celý národ. „Orgány činné v trestním řízení a soudy rozhodují často pod tlakem médií, nikoliv na základě skutečných důkazů. Rozhodnutí nejvyššího soudu respektuji, ale zařazuji ho do kategorie mediálních,“ řekl Fico.

Premiér Peter Pellegrini (Směr) názor svého stranického šéfa nesdílí. „Fašismus a extremismus ve slušné společnosti nemají místo. Rozhodnutí nejvyššího soudu považuji za vážné varování, že není možné verbálně šířit nenávist,“ uvedl Pellegrini, který se jako rodák z Banské Bystrice opětovně přihlásil k protifašistickému odkazu Slovenského národního povstání.

Rovněž vládní Slovenská národní strana (SNS) slova expremiéra odmítla. „Doufáme, že koaliční partner si uvědomuje, že podpora extremismu v jakékoli formě je vysoce společensky nebezpečná. Tohle není akceptovatelné v Bruselu ani v Moskvě,“ uvedla strana ve svém stanovisku.

Zmocněnec slovenské vlády pro romské komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) řekl, že je cítit, že se blíží volby, a Fico vytahuje romskou kartu a rozdmýchává národnostní vášně. „Je smutné, že si o občanech Slovenska myslí, že mají stejný názor jako Mazurek a jeho družina a žel i on sám,“ reagoval Ravasz.

Deník Pravda ve svém komentáři konstatoval, že Fico zcela ztratil soudnost: „Začíná předvolební kampaň a šéf Směru potřebuje přilákat zpět voliče. Fico velmi dobře ví, že brnkání na latentní rasismus pokaždé zabírá. Jenže pak všechny ty řeči o protifašistické orientaci Směru a o SNP nestojí zanic.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám