Hlavní obsah

Falešný slovenský lékař zabíjel důchodce. Dostal devítiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na devět let za mříže poslal Městský soud v Bratislavě falešného lékaře Ivana Biharyho za to, že v domově seniorů Iris indikoval a podával klientům léky a léčiva, přestože k tomu neměl oprávnění. Způsobil smrt nejméně tří lidí.

Foto: Profimedia.cz

Falešný slovenský lékař Ivan Bihary

Článek

Spolupachatelka, falešná zdravotní sestra Vanessa Pútiková, která do zařízení nastoupila jako uklízečka, dostala tříletou podmínku se zkušební dobou na pět let. Informuje o tom na svém webu slovenský list Sme.

Podle deníku Sme úřady nezkontrolovaly, zda má Bihary skutečně diplom z medicíny, neboť pracoval v sociálním, nikoliv zdravotnickém zařízení.

Bihary, původním povoláním kuchař, podával postiženým v letech 2016-2018 například léčiva, která se používají na tlumení silnějších bolestí a nutil k tomu i Pútikovou. Ta se v roce 2019 přiznala.

Foto: Profimedia.cz

Falešná zdravotní sestra Vanessa Pútiková přichází k soudu

Uvedla, že o podávání léků důchodcům rozhodl Bihary. I přesto, že není lékař. Také, že do zařízení přivedl osoby, které tam nebyly zaměstnány ani hospitalizovány. Připustila rovněž, že spolu s dalšími osobami v zařízení užívali drogy a požívali alkohol.

Soud uznal Biharyho vinným také z trestného činu ohrožení virem lidského imunodeficitu HIV, neboť si objednal placené sexuální služby, poškozeným ale nesdělil, že je potvrzeným nositelem této nebezpečné infekce.

Oba obžalovaní také dostali pětiletý zákaz vykonávat ošetřovatelskou, opatrovnickou a jinou podobnou činnost.

Dvojici policie zadržela před pěti lety. Soudní líčení prodloužila skutečnost, že původní soudce, kterému kauza připadla, zůstal kvůli zdravotním potížím na dlouhodobé pracovní neschopnosti. Případ pak převzal jiný soudce.

Pokud ředitel nemocnice nesežene lékaře, může mu hrozit vězení, navrhuje slovenský ministr

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám