Hlavní obsah

Exšéf KGB: Wallenberga popravil Stalin

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský diplomat Raoul Wallenberg, který v Maďarsku za války zachránil desetitisíce tamních Židů před deportacemi, byl v roce 1947 v Sovětském svazu popraven. Tvrdí to ve svých nedávno zveřejněných denících Ivan Serov, šéf KGB z padesátých let.

Foto: Profimedia.cz

Švédský diplomat Raoul Gustaf Wallenberg

Článek

„Nemám pochyb, že Wallenberg byl v roce 1947 zlikvidován,“ píše Serov, který vedl KGB v letech 1954 až 1958. Deníky nalezla před čtyřmi roky jeho vnučka, někdejší baletka Věra Serovová, při rekonstrukci dači na okraji Moskvy, kterou po dědečkovi zdědila.

Dokumenty nechal zazdít ve stěnách v několika kufřících, napsal deník The New York Times. Serov se v textu několikrát odvolává na spisy, o nichž neměli doposud historici ponětí. Jedním z nich je záznam o diplomatově kremaci, další cituje Serovova předchůdce v úřadu Viktora Abakumova (popraveného v roce 1954 při Stalinových čistkách). Zdá se, že Abakumov při výslechu prozradil, že „zlik­vidovat“ Wallenberga nařídili Stalin a jeho ministr zahraničí Vjačeslav Molotov.

O zabití nebyla nikde zmínka

O tom, že byl Wallenberg zabit, se Sověti nikdy v žádném úředním dokumentu nezmínili, podotýká historik Nikita Petrov, který se zaměřuje na studium Stalinovy éry.

„Toto slovo nepoužívali. Řekli, že se zdá, že byl zabit, ale nic o tom nevíme, nemáme k tomu žádné dokumenty. Serov to ovšem ve svých denících konstatuje jako fakt,“ podotkl.

Deníky sice nemají váhu úředních dokumentů, jak ale Petrov upozornil, Serov v nich píše, že si přečetl Wallenbergovu složku. Sovětské bezpečnostní služby přitom v minulosti vlastnictví takového dokumentu odmítaly.

„Každý vězeň přece musel mít svoji osobní složku,“ tvrdí Hans Magnusson, bývalý švédský diplomat. „Rusové ale tvrdili, že žádnou nenašli,“ dodal. Serov v denících píše, že ho nástupce Stalina Nikita Chruščov požádal, aby Wallenbergův případ konečně prošetřil tak, jak to požadovala švédská strana. Serov sice všechny okolnosti diplomatovy smrti odhalit nedokázal, nenašel ale ani žádné důkazy, že byl švédský diplomat špión.

Pro Židy zachránce, pro Moskvu špión
Wallenberg v roce 1944 v Maďarsku vydával tamním Židům švédské „ochranné pasy“ nebo jim poskytoval bezpečné útočiště v budovách pronajatých ambasádou
Zachránil tak až sto tisíc Židů před deportacemi
17. ledna 1945 zmizel, podezření z únosu přímo z budapešťských ulic padlo na SSSR
Sověti ho podezřívali ze špionáže pro Američany a pomoc Židům považovali za krytí
Wallenberg zřejmě v Sovětském svazu 16. července 1947 zemřel
Úmrtí však Moskva nikdy oficiálně nepotvrdila
Po pádu komunismu ruské úřady slíbily objasnění diplomatova osudu, v roce 2001 ale mezinárodní komise nedospěla k žádným výsledkům

Reklama

Výběr článků

Načítám