Hlavní obsah

Experti tvrdí, že neexistuje modelový terorista či útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Osobnosti atentátníků a druhy jejich útoků jsou natolik různorodé, že je zbytečné, ba dokonce kontraproduktivní, snažit se sestavit profil typického útočníka či atentátu, domnívají se experti. O složitosti prevence teroristických činů píše agentura AFP.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Policisté v Londýně po červnovém teroristickém útoku v lokalitě Borough Market

Článek

Čerstvě radikalizovaní, či nikoli, bývalí vězni, či nikoli, navrátilci z území Iráku a Sýrie, či nikoli, a tak dále. Teroristé mohou zabíjet kuchyňským nožem, autem, kamionem, střelnými zbraněmi, vojenskými či podomácku vyrobenými výbušninami. Někdy vzejdou z dysfunkčních a znevýhodněných rodin, jindy je vychovají milující rodiče ze střední nebo i vyšší třídy.

Nedávná zpráva kanadského bezpečnostního analytika a ředitele konzultantské firmy Borealis Phila Gurského o útoku v Barceloně se proto jmenuje „Žádný model”.

„Mysleli jsme si, že původním záměrem bylo najetí kamiónem do davu. Pak jsme zjistili, že skutečný plán spočíval v tom, že explodují silné bomby s triacetonem triperoxidem (TATP). Samotářského řidiče nahradila síť fungující v několika městech,“ ilustruje Gurski, jak je složité při prevenci terorismu situaci odhadnout.

„Až přijde další závažný útok (všimněte si, že říkám až, a ne pokud), zase zjistíme, že teroristé jsou jiní a pocházejí z jiného prostředí. Tím chci říct: nikdy není a nikdy nebude žádný model,“ píše Gurski.

Nejrůznější typy

Mezi 13 útoky, které se za poslední čtyři roky podařilo překazit britským bezpečnostním složkám, byly nejrůznější typy, „od nejjednodušších až po sofistikované“, řekl na jaře Mark Rowley, protiteroristický odborník z britské Národní rady policejních velitelů (NPCC).

„Ve státě se 60 milióny obyvateli neumíme najít jedince, který se chystá pobodat kolemjdoucí,“ řekl AFP bývalý šéf francouzské rozvědky DGSE Alain Chouet. „Když ten člověk koná sám, když není napojen na síť, jak to chcete udělat? Tady doplácíme na to, že policie už není tolik v kontaktu s lidmi. Pamatuji si na policisty, kteří znali potížisty křestními jmény. Nezabránili všemu, ale mohli udělat alespoň něco,“ domnívá se Chouet.

Phil Gurski na závěr své zprávy varuje, že nesmí docházet ke generalizacím, a zdůrazňuje „absolutní jedinečnost každého teroristického činu“. Prvky společné různým útokům nepovažuje za relevantní pro předvídání budoucích atentátů a je podle něj potřeba vyvarovat se snahy házet různé případy do jednoho pytle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám