Hlavní obsah

Evropský parlament odsouhlasil zrušení víz pro Ukrajince

Štrasburk
Aktualizováno

Občané Ukrajiny budou moci bez víz cestovat do schengenského prostoru, jehož součástí je většina států Evropské unie včetně České republiky. Na plenárním zasedání ve Štrasburku se na tom ve čtvrtek shodl Evropský parlament. Uvolnění cestovního režimu bude platit podle všeho od léta. Ukrajinci ke vstupu do schengenského prostoru budou potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

Ukrajinci nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Bezvízový styk ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v Unii pracovat.

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

Podmínky plní

Ukrajina podle předloňského unijního hodnocení plní všechny podmínky pro vízovou liberalizaci, loni v listopadu pak se zrušením víz souhlasili diplomaté členských zemí. Cestu k volnému cestování Ukrajinců však plně otevřelo až rozhodnutí Evropského parlamentu, který loni v prosinci schválil mechanismus pro rychlejší a jednodušší znovuzavedení vízové povinnosti.

Takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje. O spuštění mechanismu mohou požádat unijní země, případně Evropská komise.

Reklama

Související články

Česko poslalo Ukrajině na obnovu 60 miliónů

Česko již dva roky pomáhá desítkami miliónů korun Ukrajině. Jen loni tam poslalo více než 60 miliónů. Tato pomoc by měla pokračovat i v dalších dvou letech....

NATO a Rusko se na ukrajinské krizi neshodly

První letošní jednání velvyslanců zemí NATO s jejich ruským protějškem označil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg za konstruktivní, byť nejednoduché....

Výběr článků

Načítám