Hlavní obsah

Evropskou komisi posílí i čilá šamanka

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Žena mnoha zájmů bořící zažitou představu o suchopárných politicích. Nová slovinská kandidátka na eurokomisařku pro dopravu Violeta Bulcová je prostě samé překvapení. O jejích nezvyklých koníčcích a zájmech se mohli při pondělním grilování přesvědčit poslanci europarlamentu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Kandidátka na eurokomisařku pro dopravu Violeta Bulcová

Článek

Během odpovědí na odborné dotazy Bulcová mimo jiné prozradila, že prošla šamanskou výukou a umí chodit bosá po žhnoucích uhlících. „V některých okamžicích jsem si myslela, že bych se mohla spálit, ale nestalo se to,“ překvapila s úsměvem na tváři.

Vystupování sympatické brunetky bylo emocionální, při mnoha příležitostech zmínila, že miluje přírodu, hlavně tu na řeckých ostrovech. Vášnivá hráčka basketbalu je navíc držitelkou černého pásu v taekwondu.

Bulcovou vybral slovinský premiér Miro Cerar místo Alenky Bratušekové, které více než sto europoslanců nedalo pro jmenování eurokomisařkou hlas. Šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker pak přerozdělil portfolia: Slovák Maroš Šefčovič se stal místopředsedou EK odpovědným za energetickou unii, dopravu pak Juncker svěřil Bulcové.

Na rozdíl od Bratušekové, která mluvila slovinsky po většinu prezentace, padesátiletá podnikatelka v telekomunikačním odvětví komunikovala zdatnou angličtinou. Bulcová se teprve minulý měsíc připojila k slovinské vládě, a i když měla jen čtyři dny na přípravu před vystoupením v EP a nemá zkušenosti v oboru doprava, Juncker o ní řekl, že se rychle učí. Právě ve středu se předseda EK dozví, zda se bude moci se svým týmem ujmout úřadu 1. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám