Hlavní obsah

Evropská sonda ukončila misi pádem na Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARMSTADT

Evropská sonda SMART-1 ukončila v neděli ráno svou tříletou misi a dopadla na vulkanickou pláň na povrchu Měsíce. Evropská vesmírná agentura (ESA) v sobotu oddálila její dopad, aby měli vědci možnost konec jejího letu pozorovat.

Článek

Sonda narazila na měsíční povrch rychlostí dvou kilometrů za vteřinu, takže vytvořila mohutný kráter a rozvířila prach do výšky několika kilometrů.

Dopad sledovaly observatoře na Zemi a vědci chtějí z částeček, které se uvolnily po dopadu, zjistit geologické složení místa. Trosky a zbytky měsíční horniny umožní zjistit, jak se měsíční povrch vyvíjel, a pomůže prověřit teorii, že Měsíc vznikl jako výsledek nárazu velkého cizího tělesa do Země před několika miliardami let.

V sobotu večer ještě řídící středisko v německém Darmstadtu prodloužilo let sondy tím, že zapnulo poziční přídavné motory sondy. Motory zvedly sondu o 600 metrů výše, takže se vyhnula kolizi s 1,5 kilometrů vysokým okrajem kráteru.

SMART-1 byla vynesena do vesmíru raketou Ariane 5 z francouzského kosmodromu Kourou v roce 2003 a hlavním cílem bylo vyzkoušet iontové motory, které budou používány pro budoucí meziplanetární lety. Takovým letem bude společná evropsko-japonská mise BepiColombo k Merkuru, která odstartuje v roce 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám