Hlavní obsah

Evropská komise posvětila pojídání sarančat stěhovavých

– Brusel

Evropská unie přidala v pátek na svůj seznam schválených potravin sarančata. Jde o součást její snahy o udržitelnější zemědělství a zdravou výživu. Z hmyzích zástupců se na seznam už v červnu dostaly jako první sušené žluté larvy potemníka moučného. Následovat by po nich mohl cvrček domácí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Evropskou komisi (EK).

Foto: Profimedia.cz

Saranče stěhovavá

Článek

Saranče stěhovavá (locusta migratoria) bude na trhu nabízena jako malé občerstvení mezi jídly nebo jako potravinová složka buď v sušené nebo zmrazené formě s odstraněnými křídly a nohama, či ve formě prášku.

Odhad růstu české ekonomiky zhoršila i Evropská komise

Ekonomika

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedla, že dospělí jedinci tohoto hmyzího druhu mají vysoký obsah bílkovin. Jejich konzumace je bezpečná, mohou ale vyvolat reakce u lidí alergických na korýše, roztoče a měkkýše.

Zažádali si Nizozemci

Unijní agentura vyhověla žádosti nizozemské společnosti Fair Insects BV, což jsou profesionální chovatelé moučných červů, cvrčků a sarančat. Výrobky z nich se používají hlavně jako krmivo pro domácí zvířata a kuřata.

EFSA už dříve identifikovala hmyz jako vysoce výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahem tuku, bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Hmyz nyní ve světě denně konzumují miliony lidí. Podle nové zemědělské strategie EU je to alternativní zdroj bílkovin, který by mohl usnadnit přechod k udržitelnějším potravinám. Na schválení od unijní agentury a zařazení mezi potraviny čeká dalších devět druhů hmyzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám